Göz nezlesi nedir, belirtileri nelerdir?

Gözlerin kırmızımsı bir renge bürünerek, göz kapağı ve göz küresini kaplayan şeffaf zarın iltihaplanması durumuna göz nezlesi denilmektedir. Alerji sonucu veya bakteriyel nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Göz salgılarının temas etmesiyle bulaşabilen bir hastalıktır. En yaygın belirtisi gözlerde kızarıklık ve kaşıntıdır. Ayrıca göz çevresinde kabuklanma veya akıntı meydana gelebilir. Genellikle kendi kendine düzelebilen bir sorundur.

Göz nezlesi görüntü olarak kişiyi rahatsız eden bir durumdur, ancak görüş kalitesini bozmaz.

Göz nezlesinin nedenleri; polenler, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, alerjik reaksiyonlar, kullanılan lensler, bebeklerde göz kanalının açılmaması, gözün içine giren kimyasal madde veya yabancı cisimlerdir.

Gözlerde meydana gelen kızarıklık ve kaşıntının haricinde gözde batma ve yanma hissi, gözyaşının artması, ışığa duyarlılık, göz kapağında şişkinlik gibi belirtilerde ortaya çıkabilmektedir.

Göz nezlesine iyi gelebilecek çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bunlarda biri ılık veya soğuk su ile kompres yapmaktır. Ayrıca siyah çayın pamuğa batırılarak 5-10 dakika göz üstünde tutulması belirtileri azaltmaya yardımcı olur.

Göz nezlesinin yaşanmaması için uyulması gereken bazı basit kurallar bulunmaktadır.

Ellerin gözlere dokunup kaşınması, ellerin sık sık yıkanması ve temiz tutulması, yüzün kurulanması için temiz bir havlu kullanılması, kişisel hijyen eşyalarının ve makyaj malzemelerinin başka kişilerle paylaşılmaması, yastık kılıflarının sık sık değiştirilmesi önemlidir.

Göz nezlesi tedavi edilmeden 1 ila 2 hafta içinde iyileşir. Ancak bazı durumlarda iyileşme süresi 3 haftaya kadar uzayabilmektedir.

Göz nezlesi yaşanılan dönemde lens kullanımı sonlandırılmalıdır. Enfeksiyonlu göz tek kullanımlık peçeteler ile temizlenmelidir. Ayrıca herhangi bir bant veya bandaj ile kapatılmalıdır. Bu süre içerisinde ev hayvanlarından uzak durulmalıdır. Havuza veya denize girilmemeli, girilmesi durumunda deniz gözlüğü kullanılmalıdır.