Türkiye'nin Uluslararası alanda rekabet gücünün artırılması ve etkin bir vergi sistemine ulaşılması doğrultusunda, Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun bir gelir vergisi kanununun temel çerçevesinin geniş yelpaze içinde yer alan paydaşlar tarafından tartışılmasına gerek vardır. Bu nedenle, Türkiye'nin ekonomik ve teknolojik gelişimi bağlamında vergi sisteminin fırsatları ve yapısal sorunları irdelenmelidir.
Türkiye'de bir vergi cenneti veya vergi cehennemi yaratmak değil; çağdaş yaşam standartlarına kavuşturacak yani eğitim, sağlık, kültür ve diğer alt yapı sistemlerini sağlamlaştıracak kamu harcamalarına herkesin gücü oranında vergi ödediği bir adil bir sistemin kurulması kaçınılmaz bir gerçektir. Genellikle, vergi adaleti pasif sistem veya aktif sistem uygulanarak sağlanmaya çalışılmıştır.
Aktif sistemden amaç servet varlıklaştırılmasını asgariye düşüren bir vergilendirme yöntemidir. Anayasada aktif vergi sistemi reddedilmiş herkesin gücü oranında katılım olan pasif sistem kabul edilmiştir. Pasif adil vergi sisteminin uygulanması sürecinde hedefe ulaşabilmek için nasıl bir vergi politikası, nasıl bir vergilendirme sorularına yanıt aranır. Esas itibariyle vergi, sadece vatandaşın devlet giderlerine katkıda bulunmasının ötesinde aynı zamanda gelir dağılımının dengelenmesinde, sosyal adalet ve bölgeler arası dengelerin sağlanmasıyla kalkınma araçlarına yardımcı olan bir araçtır. Yani yalnız harcamayı karşılamak için değil aynı zamanda ekonomiyi yönlendiren ama ekonomiyi etkilediği gibi ekonomiden etkilenen bir araçtır.
Ülkemizde uygulanan vergi politikamız ekonomi politikamıza uygun olarak bugüne kadar söylenen serbest piyasa ekonomisi ve refah devleti yerine sosyal piyasa ekonomisini esas almaktadır. Vergi adaleti anayasa teminatı altındaki hedeften bahsetme anlamında olduğu halde vergi adaletsizliğinden söz edilmesinin nedeni genellikle vergi sistemimizin fakirlikte eşitlik zenginlikte eşitsizlik yaratan bir sistem olmasından kaynaklanmaktadır.
Vergi dilimlerindeki eşiklere ilişkin oranların düşüklüğü nedeniyle enflasyon vergisi adı altında görülmeyen bir vergi sistemi istem dışı olsa da ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu sistemde belirlenen vergi politika etkili olmaktadır. Ortaya çıkan ek ödemeler nedeniyle enflasyona endekslenen tanımlanmamış vergi dar gelirlilerin ve alt gelir elde eden grupların vergi yükünü artırmaktadır.