Bir önceki yazıda ev hizmetlerinde ayda 10 günden az çalıştırılan işçilerin sigortalanmasının yöntemlerinden bahsederek SMS uygulamasına ayrı bir parantez açmıştık. Bu yazıda ise ayda 10 gün ve daha fazla süre ile ev hizmetlerinde çalıştırılan kişilerin sigortalandırılmasında atılması gereken adımlardan bahsedeceğiz.
Daha önce de bahsedildiği üzere 5510 Sayılı Kanuna göre, ev hizmetlerinde çalıştırılan işçiler için iki farklı sigorta uygulaması bulunmakta ve hangi sigortanın uygulanacağı, çalışılan gün sayısına göre belirlenmekteydi. Ayda 10 günden daha az çalıştırılan işçiler için sadece iş kazası ve meslek hastalığı risklerine karşı sigorta primi alınmaktaydı. Ancak bu işçilerin aksine 10 gün ve daha fazla çalıştırılan kişiler uzun vadeli sigorta kollarına tabi, yani bu kişilere normal sigorta yaptırılması gerekmektedir.
Prim hesaplamalarına değinmeden önce belirtmek isterim ki ayda 10 günden fazla ev hizmetlisi çalıştıranlar için primlerini düzenli ödedikleri takdirde işverenlerin 5 puanlık prim indiriminden yararlanabilme hakkı bulunuyor. Beş puanlık prim indirimi işçinin brüt ücretine, diğer bir ifadeyle prime esas kazancının tamamına uygulanmaktadır. Prime esas kazanç brüt asgari ücret (6.471,00TL) ile bunun 7,5 katı (48.532,5TL) arasında değişmektedir.
Buna göre, 5 puanlık prim indirimi sonrası brüt asgari ücrete göre (6.471,00TL) işçi başına ödenecek prim tutarı 701,03 TL (10 gün) ile 2.103,08 T.L. (30 gün) arasında değişmektedir.
Prim indirimi sonrası aylık kazanç üst sınırına göre (48.532,50TL) ödenecek prim ise 5.257,69 TL (10 gün) ile 15.773,06 TL (30 gün) arasında değişmektedir. Bu 5 Puanlık İndirimden yararlanabilmeleri için işverenlerin sağlaması gereken koşullara yazının bir sonraki bölümünde değinilecektir.
Ay içinde ev hizmetlisini 10 gün ve daha fazla çalıştıran kişilerin öncelikle Ek 9 formuyla SGK'ya başvurması gerekmektedir. Forma SGK' nın internet sitesinden rahatça ulaşılabilmektedir. Formda, işçinin işe başlama tarihi, evde ne iş yapacağı, ayda kaç gün çalışacağı ve ne kadar ücret alacağına ilişkin bilgiler doldurulduktan sonra işveren ve işçi tarafından imzalanan formla birlikte, işverenin bağlı bulunduğu ilçeye en yakın sosyal güvenlik merkezine müracaat edilmesi yeterli olacaktır. İşverenin, Kanunun ek 9 uncu maddesi ile yapılacak işlemlerle sınırlı olarak vekalet verdiği kişiler de noter onaylı vekalet ile işveren adına müracaat edebilecektir.
Ev hizmetlerinde ayda 10 günden fazla çalışacak sigortalılarla ilgili bildirgenin SGK'ya verilmesinin ardından, beyan edilen çalışma gün sayısı ve prime esas kazanç tutarı üzerinden her ay ödenecek tutar otomatik olarak bankaya yansıtılmaktadır. Dolayısıyla, ev hizmetlerinde çalışacak sigortalılar adına her ay için ayrı ayrı bildirim yapılması gerekmediği gibi, bir defaya mahsus Damga Vergisi (DV) alınmakta, ayrıca her ay bildirgeye bağlı DV borcu da oluşmamaktadır. Ödemeler ayrıca e-Devlet sistemi üzerinden Kart ile Prim ödeneği seçeneğinden 'Ek-9 10 Günden Fazla Tahsilatı' seçeneği vasıtasıyla da ödenebilmektedir.
Ev Hizmetlerinde 10 Gün ve Daha Fazla Çalıştırılacaklara İlişkin Bildirge'nin işverence çalışmanın başladığı ayın sonuna kadar Kurum ünitelerine verilmesi ve ödemenin tamamlanması gerekmektedir. Bildirgenin bu süre içinde verilmemesi halinde ise bir asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.
Yani işverenlerin bildirgelerini zamanında vermesi ve primleri zamanında ödemesi hem idari para cezasından sorumlu tutulmamalarını hem de gerekli diğer şartları da sağladıkları takdirde %5'lik devlet teşvikinden faydalanmalarını sağlayacaktır.