Eski kiracıları bekleyen tehlike

Kendine ait evi olmayanlar bugünlerde tarihte görülmemiş bir darboğaz yaşıyor. Taşınmak için yeni ev arayan dar gelirliler, büyükşehirlerde metrekaresi 5 bin TL'yi bulan kira fiyatları nedeniyle bütçesine uygun ev bulamazken, halen kiralık bir evde oturanlar için de durum farklı değil. İstoç Yönetim Kurulu Üyesi ve gayrimenkul danışmanı Şenay Araç Demir, kiracıları ve kiracı adaylarını bekleyen büyük tehlikelere dikkat çekiyor.

Kira artışına ilişkin üst sınır tüketici fiyat endeksine göre belirleniyor. Açıklanan tutar uygulanabilecek en yüksek tavan zam oranı oluyor. 8 Milyon kiracıyı ilgilendiren mayıs ayı kira artış oranı da yüzde 34.46 olarak gerçekleşti. Şenay Araç Demir, 'Kira artışında tavan seviyeyi enflasyon belirliyor. Enflasyonda yükseliş devam edecek gibi görünüyor. Mayıs ayındaki artış oranı yüzde 35 ilan edildi. Bu bile son yılların en yüksek seviyesi olmasına rağmen, kimi ev sahipleri kirayı piyasa fiyatına eşitlemek için neredeyse yüzde 100'leri bulan artışları talep ediyor' diyor.

Ev sahiplerinin yasal olarak 5 yıllık kiracısına piyasa rayicine göre artış talep edebileceğini belirten Şenay Araç Demir, bu nedenle mahkemelerin rayiç bedel davalarıyla yoğunlaştığına da dikkat çekiyor.

Şenay Araç Demir, bir başka büyük tehlikenin ise tadilat gerekçesiyle kiracının tahliye edilmesi olduğunu söylüyor ve bu konuda önemli bir detaya dikkat çekiyor: 'Ancak tadilat gerekçesiyle tahliye edilebilmesi için konutun yıkım tehlikesi ile karış karşıya olması, ev sahibinin de belediyeye bunun için onaylı proje sunması gerekiyor'

Şenay Araç Demir, kiracıların hangi durumlarda tahliye edilebileceğini de şöyle anlatıyor:

'Kiracı bugünkü koşullarda yasal tavan zam oranı olan yüzde 35 zammı yapıyorsa ve ödemelerini de düzenli olarak yapıyorsa yasal olarak ev sahibinin kendisini tahliye etmesi mümkün değil. Ancak kiralarını aksatması veya belli tarihte çıkacağına dair ev sahibine tahliye taahhütnamesi vermesi halinde ev sahibine tahliye imkanı doğar. Ama 5 yılını dolduran kiracıların piyasa rayicine göre kirayı düzenlemesi gerektiği de yasalarda belirtilmiştir. Bu durumda ev sahibi ile uzlaşma yoluna gidilmeli, eğer olmuyorsa yasal olarak mahkemeden rayiç bedel belirlemesi istenmelidir.'