Engelli Arkadaş

Engelli olmak nedir, diye bir bakacak olursak, “Doğuştan veya sonradan meydana gelen hastalıklar veya kaza sonucu oluşan sakatlıklar (vücudun görsel / işlevsel/ zihinsel/ ruhsal farklılıkları) öne sürülerek, toplumsal/ yönetsel tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan, engellerle karşılaşan kişi demektir.” diyor Google.
 

Diğer bir ifadesi de iş gücü kaybı olmakta ki rapor verilirken bu tabir çok kullanılır. Yani normal kapasitede olmaz engelli bireyler diyebiliriz. Kapasite üstlerine selam olsun!
 

Bir de engelli olmayıp da insandan aşağı olanlar var ki sormayın. Hala engelliliği vasıf veya vasıfsızlık olarak anlayanların, sizin canınızı yakabileceğini düşünenler var ki sözüm onlara tabi ki.
 

Aslında bu konuyu işlemek yoktu aklımda ama yoğun istek ve iğneleme necilerinde yazma gereği duydum. ‘3 Aralık Engelliler Günüydü’, denk geldi bir de.
 

Sürekli sakız gibi “Engellisin ya…” ya da birine anlatırken “Bir engelli arkadaş vardı, tanır mısın?” veyahut da “Engelliler Günü diye mi?” diye cümleler havada uçuşurken, tabi yazmak da üstüme vazife oldu.
 

İlk olarak ‘Engelliler Günü’ kutlamalık bir gün değildir. Farkındalık günüdür.
 

Toplumda çoğu zaman görünmez olan, sosyal ve ruhsal olarak fark edilmelerini amaçlayan bir gündür ve mayıs aylarında da bu haftaya yayılmıştır. Önce bu kısımda bir anlaşalım.
 

İkinci bir konu da her kim olursan ol, ne olursan ol bir başkasının canını yakmak için farklı argümanlar bulmak gerekli. Böyle şeyleri biz ilkokul zamanlarında aşmış oluyoruz.
 

Diğer bir konu da engelli kişilerin farklı bir vasfı yok mu mesela da bu şekilde tanımlama ihtiyacı duyuluyor, sorarım. Söze başlayınca vasıflarımı anlatırken nefesimin yetmediği de olmuştur, bilginize sunarım.
 

Engelli değilken ne vasfın var diye de sormak gerekli, böyle insanlara. Aşağılık kompleksine giren ve kendini kaybedenler sınıfına mı alsak böyle kişileri onu da bilemedim tabi.
 

Alınmıyorsan neden konu olarak seçtin, diye de sorabilirsiniz. Hem bu tarz günlerin kutlamak için olmadığının altını çizmek, farkındalığın arttırılmasını sağlamak ve bunun bir vasıf –vasıfsızlık olarak tabir edilmesinin de üzerini çizmek için söylüyorum.
 

Sonuç olarak ben sizin seviyenize inemiyorum, engelliyim ya hani. Buyurun siz benim seviyeme çıkmaya çalışın, becerebilirseniz…