Enflasyon, gündem olarak kalmaya devam ediyor

Yurt içi tarafta TÜİK tarafından enflasyon verileri açıklandı. Enflasyon aylık bazda %7,25, yıllık bazda ise %69,97 olarak kayıtlara geçti. Gıda ve enerji fiyatlarındaki yükseliş enflasyonun yukarı yönlü seyrini tetikledi. ÜFE tarafı da yıllık bazda yaklaşık %121,8'e yükselirken üreticilerin de maliyetlerinin artması ile ürünlerin fiyatlarında gözle görülür artışlar meydana geldi. İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, Koronavirüs pandemisinin hafiflemesiyle geri çekilmesi beklenen enflasyon verilerinin Rusya - Ukrayna gerginliğinden kaynaklanan tedarik sıkıntıları ve enerji fiyatlarındaki yükselişle tekrar tetiklendiğini kaydederek, haftalık gelişmeleri değerlendirmesinde de önemli konulara dikkat çekiyor:

'TCMB tarafından gerçekleştirilen son enflasyon raporu toplantısı ve faiz kararının karar metninde de enerji ve emtia fiyatlarındaki oynaklığın yurt içini de etkilediği vurgusu yapıldı. Enflasyon kaynaklı faiz artırımları gelişmiş ülkelerde devam ediyor. ABD Merkez Bankası faizini 2000 yılından bu yana en agresif artırım ile 50 baz puan, İngiltere Merkez Bankası ise 25 baz puan artırdı. Sıkılaşma adımlarına en uzak görünen Merkez Bankalarından olan Avrupa Merkez Bankası içinse faiz artırma ihtimalinin Haziran ayında olabileceği yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Son olarak ECB Üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Holzmann, 'ECB Haziran'da muhtemelen faiz artıracak' açıklamasında bulunmuştu.

ABD tarafında da bu hafta enflasyon verisi açıklanacak

Geçtiğimiz ay ABD'de son 40 yılın en yüksek enflasyon verisi açıklanmıştı. ABD'de öncü büyüme verilerinin de beklentilerinin altında gelmesi sonrasında, Rusya - Ukrayna gerginliğinin artarak devam ettiği bu dönemde ABD enflasyonun yukarı yönlü seyrinin devam edeceğini düşünüyoruz. Öncü büyüme verisinin de negatif olması ile korkusunun piyasalarda etkisini görüyoruz. Bilanço döneminde son haftaya girildi. 10 Mayıs'ta 2022 birinci çeyrek bilanço dönemi sona erecek. Gıda perakende tarafında Rekabet Kurumu tarafından geçen çeyrekte verilen cezanın karşılık ayrılması ile gıda perakendeden baskının kalktığını ve enflasyonist ortamda hane halkı harcama kalemleri yüksek olan sektör gruplarından olan gıda perakendenin bu çeyrekte ön plana çıkmasını bekliyoruz. Yüksek seyreden gıda enflasyonunun şirketlerin cirosuna olumlu yansıyacağını ön görüyoruz.'