Enflasyon düzeltmesinin 2023 yılı sonuna kadar ertelenmesi ile yabancı paralar ve altın hesaplarının Kur Korumalı Türk Lirası mevduata dönüştürülmesinden elde edilen kazançlara kurumlar vergisi istisnası uygulamasına ilişkin yasal düzenlemeleri içeren 7352 sayılı 'Vergi Usul Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' yayımlanarak, yayımı tarihinde (29.01.2022) yürürlüğe girmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığın Yabancı Paraların ve Altın hesaplarının kur korumalı mevduata dönüşümde kurumlar vergisi istisnası uygulamasına ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığınca hazırlanan '19 seri no'lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı' görüş oluşturmak üzere mükelleflerin bilgisine sunulmuştur.
1) 31.12.2023 Yılı Sonuna Kadar Enflasyon Düzeltmesinin Ertelenmesi
7352 sayılı Kanunun 1'inci maddesiyle Vergi Usul Kanununa eklenen Geçici 33'üncü madde ile 2021 ve 2022 hesap dönemleri (kendilerine özel hesap dönemi tayin edilenlerde 2022 ve 2023 yılında biten hesap dönemleri itibarıyla) ile 2023 hesap döneminin geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesine ilişkin şartların oluşup oluşmadığına bakılmaksızın mali tabloların enflasyon düzeltmesine tabi tutulmaması yönünde düzenleme yapılmıştır.
31/12/2023 tarihli mali tablolar enflasyon düzeltmesi şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın, enflasyon düzeltmesine tabi tutulacaktır. Yapılan enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kar/zarar farkı geçmiş yıllar kar/zararı hesabında gösterilecektir. Bu şekilde tespit edilen geçmiş yıl karı vergiye tabi tutulmayacak, geçmiş yıl zararı zarar olarak kabul edilmeyecektir.
2) Kur Korumalı Mevduata Dönüşümde Kur Farkı ve Altın Kazançlarına Kurumlar Vergisi İstisnası
7352 sayılı kanunun 2'inci maddesiyle Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen Geçici 14'üncü madde ile kurumların yabancı paralar ve altın hesaplarının Kur Korumalı Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülmesinden elde edilen kazançlarına istisna sağlanmaktadır.
Kurumların 31/12/2021 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını ve altın hesaplarını Kur Korumalı Türk lirasına çeviren kurumlar vergisi mükelleflerinin, dönüşüm esnasında oluşan kur farkı kazançları da dahil olmak üzere bu kapsamda açılan en az 3 ay vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarından elde edecekleri faiz ve kar payları kurumlar vergisinden istisna olacaktır. Bu istisnalar, kazançları bilanço esasına göre tespit edilen gelir vergisi mükellefleri için de geçerli olacaktır.
(Resmi Gazete: 29.01.2022 tarihli 31734 sayılı)