Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle motosikletlerimiz de birçok elektronik destekle donanmaya başladı. ABS, çekiş kontrolü, sürüş modları, tek teker kontrolü vb birçok destek yeni nesil motosikletlerde kullanılmakta. Kimi kullanıcılar bunlardan hoşnut, kimileri ise rahatsız oluyor, motosiklet sürmenin ruhuna aykırı olduğunu düşünüyor.
Ben aslında biraz kara düzen seven taraftayım. İşime karışılması pek de hoşuma gitmez. Bu sistemlerde de sürüş esnasında sürekli bir şeylerin müdahale edip, oradan buradan ışıklar yakması çok da benlik değil. Fakat yıllar geçtikçe yeni versiyon elektronik destekler, daha kullanışlı ve kullanıcıların istekleri doğrultusunda gelişmeye başladı. Benim için bu desteklerin açma kapatma tuşu olduktan sonra sorun teşkil eden bir yanı yok. Bazı durumlarda işimize karışsalar da hayat kurtaran yönleri de var tabi ki. Daha sonraki yazılarımda bu destekleri teker teker ele alarak daha detaylı anlatmak istiyorum. Şimdilik yüzeysel olarak bahsedecek olursak, tüm bu destekler sizlerin mümkün olduğunca güvenli bir şekilde seyahat etmenizi sağlayacak şekilde tasarlanıyor. Tabi ki artı ve eksileri bulunmakta. Bana göre en büyük eksisi, sizi saran bu elektronik destek battaniyesinin devre dışı kalması, arızalanması veya bunlara sahip olmayan bir motosiklet kullanmanız sonucunda sudan çıkmış balığa dönülmesi. Bu yaşayabileceğiniz en kötü durumlardan bir tanesi. Örneğin ABS'li motosiklet kullanmaya alışmış bir tanıdığım, sensör kablosunun koptuğunun farkında olmadan sert bir fren yapıyor ver zeminle sıcak dakikalar yaşıyor... Burada olay şu ki tüm bu destekler güzel ama bizler onlara sonsuz bir güvenle bağlanmamalıyız. Sürüşümüz bu destekleri devreye sokmayacak, hatta motosikletimizin böyle bir özelliği olduğunu unutturacak şekilde olmalı. Aksi takdirde kendimizi tüm bu elektronik sistemin düzenli çalışması, hiçbir arıza veya problem olmaması ihtimaline emanet etmiş oluruz.
Avantaj olarak, bizleri tehlike anında motosiklet üzerinde tutmalarının, yere yapışmamızı engellemelerinin haricinde, öğrenmeyi kolaylaştırmaları söylenebilir. Örneğin trafiğe kapalı bir alanda düşmekten korkmadan fren çalışması yapabilmemiz gibi. ABS devreye girdiğinde anlarız ki, o şartlara göre sert bir frenleme yapmışız. ABS'yi devreye sokmadan fren pratikleri denenebilir. Sonuç olarak bu destekler bizleri güvende tutmak için tasarlanıyor. Benim şahsi görüşüm hayatımı, hiçbir insana, desteğe, sensöre emanet etmemekten yana. Yine de fazladan güvenlik önlemi fena olmaz değil mi? Yeter ki kendimizi bu desteklere fazla kaptırmayalım. Güvenli sürüşler dilerim.