Avrupa NPL (Tahsili Gecikmiş Krediler) pazarındaki gelişmeleri tartışmak ve 2019 trendlerini değerlendirmek için, sektörün önemli oyuncuları bu konferansta bir araya geldi.

Türkiye'deki yatırım fırsatlarının da özel bir oturumda ele alındığı programda Hayat Varlık Genel Müdürü Hilmi Güvenal, Türkiye'deki sorunlu kredi yönetim sektörünü ve mali sıkıntıdaki şirketlere yatırım imkanlarını ele alan bir sunum gerçekleştirdi.

Güvenal sunumunda tahsili gecikmiş kredilerin yeniden yapılandırma ve satılma sürecinden, sektörde 2018 yılında oluşan ve 2019 yılında beklenen rakamlardan ve finansal yapılandırılmalarla ilgili mevzuat değişikliklerinden bahsederek oturuma katılan 50 yatırımcıyı Türkiye'ye yatırım yapmaya davet etti. Bu konuşmanın ardından sektör temsilcilerinin katılımı ile Türkiye NPL pazarında beklenen gelişmelerin tartışıldığı bir panel gerçekleşti.

Hilmi Güvenal'ın moderatörlüğünü üstlendiği bu oturumda, şirketlerin 2018'in ikinci yarısından bu yana dövizin değer kazanması ve faizlerin yükselmesi neticesinde hangi sektörlerin nasıl etkilendikleri ve yaşanan dengelenme sürecinin sonunda ne tür ve büyüklükte kredi portföylerinin satılacağı, bunların finansmanında yaşanabilecek sıkıntılar ve fırsatlar farklı açılardan ele alındı. Halen yüzde 4 olan Tahsili Gecikmiş Krediler oranının artabileceği, ancak Türkiye dışından yapılan tahminlerde bahsedilen seviyelere çıkmayacağı öngörüldü.

Konferansta Türkiye'nin yanı sıra, İrlanda, Ukrayna, Yunanistan, İspanya, İtalya gibi ülkelerdeki NPL piyasalarındaki mevcut koşullar da farklı oturumlarda tartışıldı. 2018 yılında Avrupa genelinde 200 milyar avro tutarında tahsili gecikmiş kredinin satılması ile bir rekor kırıldığı ve 2019 yılında bu tutarın daha da artabileceği öngörülüyor. Bankaların Avrupalı varlık yönetim şirketleri ile stratejik ortaklıklar yapmaya devam edecekleri, büyük şirketlerin gerek platform kabiliyetleri gerekse de finansman imkanları ile bu süreçten daha da büyüyerek çıkacakları, piyasa düzenleyici kurumların bu sektörde ciddi regülasyona gidilmesini istedikleri için gelebilecek Avrupa bazında bir lisanslama uygulaması sonucunda küçük oyuncuların piyasadan çekilmek zorunda kalabilecekleri tahmin ediliyor.