E-Tebligat uygulaması için geri sayım...

0

01.01.2016 Tarihinden İtibaren Vergi İdaresinde Kayıtlı Tüzel ve Gerçek Kişi Mükelleflerin Elektronik Tebligat Adresi Şifresi Almaları,

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Sıra No:456 yayımlanmış olup, bu tebliğde;

213 sayılı Vergi Usul Kanunu'na 6009 sayılı kanunla eklenen 107/A maddesine göre; Kurumlar Vergisi ile gerçek Usulde Ticari, Zirai ve Serbest Meslek Kazanç mükellefiyeti bulunanların 01.01.2016 tarihine kadar Kurumlar Vergisi / Gelir Vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairelerine tebliğin ekinde yer alan;

Kurumlar Vergisi Mükellefleri;

1- Kurumlar Vergisi Mükellefleri olan; Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler için tebliğin ekinde yer alan (EK:1) formu ile kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine müracaat ederek elektronik tebligat adresi edinmeleri ve adresle ilgili kullanıcı kodu, parola ve şifre almaları gerekmektedir. Müracaat esnasında, söz konusu kullanıcı kodu, parola ve şifreleri tüzel kişileri temsil edenler tarafından, gerçek kişiler bizzat kendileri tarafından, vergi dairesi müdürü veya müdür yardımcısından teslim tutanağı ile almaları gerekmektedir. Bahse konu telim tutanağını bizzat vergi dairesine gitmeden almak isteyen tüzel kişi mükellefler, elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterden verilmiş vekaletname ile yetkili kılınan kişi/kişiler aracılığıyla bizzat teslim alabilirler.

2- Şirketler ve Tüzel kişiler (EK:1) formunu kağıt ortamında vergi dairelerine vermeleri gerekiyor.

3- Tüzel kişinin yaptığı başvurunun değerlendirilmesi sonucunda, gerekli şartları taşıyan mükelleflere internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifre verilecektir. Böylece bu mükellefler elektronik tebligat adresi edinmiş olacaklaradır.

4- Bu tebliğde getirilen zorunlulukların başladığı tarihten sonra mükellefiyet tesis ettiren kurumlar vergisi mükellefleri, ise başlama tarihini takip eden 15 gün içinde Elektronik Adres Talep Bildiriminde bulunarak, internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifrelerini almaları gerekmektedir.

Gerçek Kişi Mükellefler;

1- Gerçek kişiler ise (EK: 2) formunu internet vergi dairesinde elektronik ortamda doldurmaları ve elektronik tebligat sistemini kullanmaya başlamaları gerekmektedir. Öte yandan söz konusu bildirimi kendileri veya bu işlemle ilgili noterden verecekleri özel yetkiyi içeren vekaletnameyle yetkili kılınmış kişi/kişiler aracılığıyla gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine bizzat vermeleri gerekmektedir.

2- Gerçek kişi mükellefler başvurularını, internet vergi dairesini kullanarak elektronik ortamda bildirimde bulunan gelir vergisi mükelleflerine internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilmeyecek olup, bu mükellefler her sisteme girişlerinde sistem tarafından kimlik doğrulaması yapılmak suretiyle elektronik tebligat sistemini kullanabileceklerdir.

3- Vergi dairesine bizzat veya vekili aracılığıyla başvuran gerçek kişi mükelleflerin başvuruları değerlendirilecek ve gerekli şartları taşıyan mükelleflere internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi verilecektir.

4- Bu tebliğle getirilen zorunlulukların başladığı tarihten sonra mükellefiyet tesis ettiren gelir vergisi mükellefleri, mükellefiyet tesisi sırasında bizzat veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterden onaylı vekaletnameyle yetkili kılınan kişi/ kişiler araçlığıyla tebliğin ekinde yer alan (EK: 2) formunu doldurarak ilgili vergi dairesine vermeleri gerekmektedir.

İnternet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifre alan mükelleflere, 01.01.2016 tarihinden itibaren Vergi usul kanunun (VUK) madde 93'te sayılan usullere bağlı kalınmaksızın bu maddede tebliği gereken iş ve işlemlere elektronik ortamda tebliğ edilecektir.

Kapsamda olmayan ve kendilerine elektronik ortamda tebligat yapılmasını isteyenler, isteğe bağlı tebligat sisteminden yararlanabilirler.

213 Sayılı Vergi Usul Kanun (VUK) hükümlerine göre tebliği gereken evrak, elektronik imza ile imzalanacak ve vergi dairesi adına Başkanlık tarafından tebliğ yapılacak muhatabın elektronik tebligat adresine iletilecektir. VUK' unun 107/A maddesi gereğince elektronik imzalı tebliği evrakı, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılacaktır.

Elektronik tebligat sistemine dahil olması zorunlu olanlardan tebliğ ile getirilen yükümlülüklere uymayanlar için V.U.K. unun 148- 149 ve mükerrer madde 257 uyarınca VUK unun 355 inci maddesindeki ceza uygulanacaktır.