2014 Yılı Brüt Cirosu On Milyon TL ve Üzeri Olan Mükelleflerin 01.01.2016 Tarihinden İtibaren E-Defter ve E-Fatura Uygulamalarına Geçmeleri,
421 Sıra No'lu V.U.K. Genel Tebliği ile belirli ölçütlerin üzerinde olan mükelleflerin elektronik fatura ve defter kullanma zorunluluğu getirilen mükelleflere, ilave olarak bu uygulamayı tabana yaymak gayesiyle aşağıdaki kıstaslara uyan mükelleflerin elektronik defter tutma ve elektronik fatura düzenleme mecburiyeti getirilmiştir.
a) 2014 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler; bu şartları 2014 hesap döneminde sağlayanlar 01.01.2016 tarihinden itibaren. 2015 veya müteakip hesap dönemlerinde bu şartları taşıyan mükellefler, ilgili hesap dönemine ait gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinin verileceği hesap dönemini takip eden dönemin başından itibaren e-defter ve e-fatura uygulamalarına geçmeleri gerekmektedir.
b) 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunun Ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'dan lisans alan mükellefler; bayilik lisansı olanlar, münhasıran bu lisansa sahip olmaları nedeniyle bu bent kapsamında değerlendirilmeyecektir.
c) Özel Tüketim Vergisi Kanununa Ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithal eden mükellefler,
(b ) ve (c ) fıkralarında belirtilen mükelleflerden bu tebliğin yayımı tarihinden önce lisans alan veya mükellefiyet tesis ettirenler 01.01.2016 tarihinden itibaren, bu tebliğin yayım tarihinden sonra izin alanlar veya mükellefiyet tesis ettirenlerin mükellefiyet tesis tarihini takip eden hesap döneminin başından itibaren e-defter ve e-fatura uygulamalarına başlamaları gerekmektedir. Bununla birlikte lisans yada mükellefiyet tesis tarihi ile izleyen hesap dönemi arasındaki sürenin üç aydan kısa olması halinde, isteyen mükellefler bir sonraki hesap döneminin başından itibaren elektronik defter tutabilecekler ve e-fatura uygulamasına geçebilecekler.
Tebliğde, sirkülerimizin (a) ve (b)'de belirtilen mükelleflerin e-defter ve e-fatura uygulamasına başlama mecburiyetinin ne zaman başlayacağına ilişkin örnekler yer verilmiştir.
d) Tebliğ kapsamında e-defter ve e-fatura uygulamasına geçme zorunluluğunda olan mükelleflerin, tam bölünme, birleşme (devralma şeklinde birleşme ve yeni kuruluş şeklinde birleşme ) tür değişikliğine gitmeleri halinde, ortaya çıkan yeni tüzel kişi mükellefler e-fatura uygulamasına geçmek ve elektronik defter tutmak zorundadırlar. Bu durumda uygulamalara geçme süresinin, işlemin ticaret sicilinden tescil tarihini takip eden ayın başından başlamak üzere üç ayı geçemeyecektir.
e) İhracat işlemlerinde e –fatura kapsamında kayıtlı olan mükelleflerin, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 11 'inci maddesi kapsamından mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında satış yapan mükellefler 01.01.2016 tarihinde başlamak üzere bu satışları için e-fatura düzenleme mecburiyeti getirilmiştir. Söz konusu faturaların düzenlenmesi ve gönderilmesine ve yararlanma şartlarına ilişkin açıklamaların www.efatura.gov.tr adresinde yayımlanan 'e-Fatura Uygulaması Gümrük İşlemleri Kılavuzunda ayrıntılı olarak açıklanacağı belirtilmiştir.