Dünya ticaret barışı koronavirüs ile gerçekleşebilecek mi?

İran'da da görülen Koronavirus, kapımıza dayandı. Birçok ülkeye bulaşan virüs, ortalığı kasıp kavuruyor. Önlemi alınamayan ve hızlıca yayılma özelliği olan bu virüs karşısında çaresiz kalan dünya ülkeleri, toplu etkinlikleri iptal ederek, olası bir felaketin yayılma hızını yavaşlatmaya çalışıyor.

Tüm dünyanın; insanlığı tehdit eden Koronavirüs salgını karşısında tetikte olmasına rağmen, ölümlerin önü kesilemiyor. Yaşanan büyük paniğin, dünya ekonomisini de olumsuz yönde etkileyeceği öngörülüyor.

Bunun da işaretini Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen 'G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantıları'nın ardından açıklamada bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva verdi.

Önümüzdeki günlerde, dünya ekonomisinin yaşayacağı olası olumsuzluklara dikkat çeken IMF Başkanı Georgieva, Çin'de ortaya çıkan yeni tip Koronavirüs salgınının ülkedeki ekonomik faaliyetleri olumsuz etkilediğine işaret ederek, bu durumun küresel ekonomik büyümeye yönelik toparlanma beklentilerini de riske attığını bildirdi.

Yeni tip Koronavirüs (Kovid-19) salgınının kontrol altına alınması durumunda bile Çin ve dünya ekonomisinin etkileneceğini belirten Georgieva, 'Kovid-19'un insani ve ekonomik etkilerini kontrol altına almak için, özellikle salgın daha kalıcı ve yaygın hale gelme durumunda birlikte çalışmalıyız ' ifadelerini kullandı.

Salgının insani bir trajedi olduğunu belirten Georgieva, virüsün oluşturduğu belirsizlik dikkate alındığında daha kötü senaryolara karşı hazır olunması gerektiğini, söz konusu salgının yanı sıra, ülkeler ve şirketlerin yüksek borçlarının risk primi artışı ya da finansal koşullardaki beklenmedik sıkılaşmadan etkilenmesi ve iklim değişikliği kaynaklı doğal afetlerin artması gibi risklerin de olduğunu kaydetti.

Küresel ticaretteki belirsizliğin daha da azaltılması için iş birliğinin gerekli olduğunu vurgulayan Georgieva, ABD ile Çin arasında birinci faz ticaret anlaşmasına rağmen ticaret tansiyonunun bu yıl küresel büyümede yüzde 0,6'lık düşüşe neden olduğuna işaret etti ve 'ticaret barışı'na geçişin önemine işaret etti.

Bakalım normal şartlarda gerçekleşmeyen ''ticaret barışı'' virüsle gerçekleşebilir mi? Yaşayıp göreceğiz.