Merak edilen sorulardan biri döviz kurunun hızlı yükselişi devam edecek mi? Siyaset dünyasında bulunmuş bir ekonomist bu soruyu şöyle yanıtlıyor: 'Döviz kuru geçmişte geldiği yere geri döner.' Başka bir değişle döviz kuru geçmişte bir yere geldikten sonra düşüşe geçmişse bir süre sonra muhakkak tekrar eskiden yükseldiği yere geri döner. Çünkü dalgalı kur sistemlerinde döviz ile oynayarak kazanç elde eden işlerle uğraşan spekülatörler hiç kaybetmezler.
2018 Ağustos ayında Dolar 7.14, Euro ise 8.20'ye yükseldikten sonra düşmüştü. Bir süre sonra yavaş yavaş yükselmeye başlamıştı. Covid-19 ile birlikte ekonomi daralmaya başlarken Türk Lirası gerekçesiz düşmeye, döviz hızla yükselişe geçmeye başladı. Kur daha önce geldiği yere dönüş yolunda hızlandı. Buraya kadar normal. Bu arada kriz dönemlerinde yabancı kaynaklardan sağlanmış olan sıcak para yani borsada işlem gören yabancı para da evine döndüğü için döviz talebi nedeniyle dövizdeki yükseliş, Türk Lirası'ndaki düşüş normal. Ancak bu süreç tamamlandıktan sonra; uluslararası ve ulusal ekonomiler daralırken, dünyada 2 trilyonu ABD olmak üzere Merkez Bankaları karşılıksız olarak piyasaya 4 trilyon dolar sürdüğü bir dönemde Türk Lirası'ndaki değer kaybını kimse açıklayamaz. Spekülatörler bir yerden güç alıyorlar demektir.
Bu durumda dövize talebi durduracak önlemler şarttır. Bunu gerçekleştiremeyen ekonomi yönetimlerinin neden olacağı tahribatın sonu, 'özgürlüğün kısıtlanması, işsizlik ve yoksulluktur'. En büyük darbeyi orta sınıf yer ve ekonomide faaliyette bulunan mikro işletmelerde ve KOBİ'lerde yok oluş başlar. Toplumsal kargaşa ve umutsuzluk birlikte ortaya çıkar.
Gerisini getirmek istemiyorum ama son olarak diyorum ki ÇIKIŞ YOLU UMUDU var! Yeter ki 'algı yönetimi' yerine 'gerçek olguların yönetimi' politikalarına dönülsün. İktidarı ve muhalefeti el ele vererek 'milli politikalar' oluşturulsun.