Dili Doğru Kullanmak…

Yaşantımızın her evresinde; sosyal hayatta, profesyonel iş dünyasında diğer insanlarla etkileşim halindeyiz. Bu etkileşimin en etkili şekilde yapılması; kendimizi en iyi şekilde ifade etmek ve diğer insanları en doğru şekilde anlamanın yolu dilin etkin kullanımıdır.
 

Dilin etkin kullanımının yarattığı etkiye verilecek en güzel örneklerden biri tarihe mal olmuş kişilerin dili çok iyi kullandıklarıdır. Bu kişiler, dili etkin kullanarak toplumları etkilemiş, onları ikna edebilmiş, onları kendi amaçları doğrultusunda yönlendirmişlerdir.
 

Peki dili doğru kullanmak neden önemlidir?
 

Bu soruya verilecek en güzel cevap, Yunus Emre’nin “Söz ola kese başı, Söz ola kese savaşı” sözüdür.  Dil, duygu ve düşüncelerimizin diğer kişilere iletilmesini sağlayan en önemli araçtır. Bu nedenle, bu duygu ve düşüncelerin zihinlerimizde ve kalplerimizde oluştukları gibi aktarımı dilin en önemli işlevidir.
 

Bu işlevin yerine getirilmesi de kullanılan dile hâkim olmak, onu iyi kullanmakla ilgilidir.  Zengin bir kelime hazinesine sahip olmak, dil bilgisi kurallarını bilmek, dilin etimolojik yapısını öğrenmiş olmak dili iyi bilmenin somut göstergeleri arasında yer almaktadır.
 

Yabancı Dil Bilmenin Önemi
 

Birden çok dil bilmenin önemini “Bir lisan, bir insan” atasözümüz özetliyor. Bugün sadece iş dünyasında değil, sosyal yaşamda da kendi ana dili dışında farklı dilleri öğrenmiş kişilerin avantajlı olduğu tartışmasız bir gerçektir. Bu nedenle, aileler çocuklarına okul ararken, okulun kaç dil öğrettiği en temel seçim göstergeleri arasında yer alıyor.  Yine iş dünyasında en az bir yabancı dil bilmek, bugün küreselleşen ekonomi dünyasının olmazsa olmazları arasında yer alıyor.  Hatta bazı mesleklerde bir dil yerini iki ve daha fazla dile bırakıyor. İddia sahibi, dünya vatandaşı olmak isteyen birinin kendi ana dili ile yetinmemesi gerektiği apaçık ortadadır.
 

Bu nedenlerle, yabancı dil bilmek, sadece o dilin konuşulduğu ülkelerin sanatlarını, tarihlerini, şiirlerini, müziklerini bilmek açısından avantaj olmuyor, o dili kullanan kişilerin ürettiği birikime ulaşma açısından da bir avantaj ve hatta bir gereklilik olma özelliği taşıyor. Bu da, kariyer planlarında yabancı dil öğrenmenin gerekliliğini gösteriyor.
 

Ana Dilimiz
 

Önceki satırlarımızda, dili etkin kullanmanın öneminden bahsettik. Bir dili etkin kullanmanın, en az onu bilmek kadar önemli olduğunu düşünüyorum.  
 

Bildiğimiz yabancı dilleri etkin kullanmanın bir başarı, ana dilimizi etkin kullanmanın ise ayrıca bir vicdani sorumluluk olduğunu düşünüyorum.
 

Ana dil, insanlarını kendilerini en iyi ifade ettikleri, doğuştan öğrendikleri, anneleriyle ve dolayısıyla yaşamla aralarında bağ kurdukları dildir. Anadil sayesinde binyıllık kültür birikimi kuşaklar arasında aktarılabiliyor. Millet ve vatan sevgisi, tarih bilinci bizi biz yapan birçok özelliğimizi ana dilimizi sayesinde öğreniyoruz.
 

Bugün vatan sevgisi derken, zihinlerimizde, belirli olaylar, bu olayların bizde yarattığı etki, duygu dünyamız, belki babalarımızın, annelerimizin bize anlattıkları olaylardan oluşan bir kavram oluşuyor. Bir yabancı için, kendi anadilindeki “vatan sevgisi” kişi için farklı bir anlama sahip olacaktır. Ancak bu kavram kültürler ve ülkeler için farklı olacaktır. Dolayısıyla, bu kavramı bilmek, onun zihinde canlanması, ona sahip olmanın bir ifadesidir.
 

Dil, kişiler ve nesneler arasında ilişkiyi oluşturuyor. Bu nedenle, zamanın dingin akışı içinde, parçası olduğumuz kültürümüzü (düşünceleri, şiirleri, müziği, efsaneleri, edebiyatı, tarihi) anadilimiz ile öğreniyor, onu sonraki kuşaklara aktarıyoruz.
 

Bu nedenlerle ana dilimizin önemi hem bizim için hem de parçası olduğumuz kültür için yadsınamaz bir gerçektir. Ancak anadilimizin kullanımında uzmanlar tarafından da sıkça dile getirilen ve “plaza dili” olarak kavramsallaştırılan bir yozlaşma olduğunu görüyoruz.
 

Her dil başka dillerden sözcükler alır. Bu dilin doğal gelişme sürecinin bir parçasıdır. Önemli olan, bunu aşırıya götürüp, ortaya kimsenin anlamadığı bir dil çıkarmama.
 

Bugün, ülkemizin iş dünyasında çok iyi eğitimli, küresel olarak rekabet edebilecek bir çalışan profili olduğunu düşünüyorum. Toplumsal gelişme için çok önemli bir potansiyele sahip bu kesimin, “plaza dili” olarak da ifade edilen bir hataya düşmelerinin çok üzüntü ve kaygı verici olduğu kanaatindeyim.
 

Ülkeyi ileriye götürecek, ekonomik katma değer yaratan, en iyi üniversitelerden mezun, toplumu değiştirme ve dönüştürme gücü olan bu kişilerin en az bir yabancı dil öğrenmeye verdikleri önemi ana dillerini doğru kullanmaya vermeleri gerekiyor. Çünkü başarı, kendi değerlerini koruyarak ilerlemeyi ifade ediyor.
 

Uzun lafın kısası;
 

Kullandığımız dil, düşünce ve duygu dünyamızı belirleyen; diğer insanlarla iletişimimizi sağlayan; su gibi, hava gibi ihtiyaç duyduğumuz bir iletişim aracıdır. Doğduğumuz günden beri, içinde yer aldığımız çevrenin etkisiyle öğrendiğimiz dilimiz, bize, bizden önceki kültürel birikimi de aktarıyor. Başarılı olmak, zengin bir iş ve sosyal arkadaş çevresine sahip olmak yanında dilimize sahip çıkarak onu gelecek kuşaklara mümkünse geliştirerek aktarmak bir birey ve vatandaşlık görevidir.
 

12 Temmuz, Türk Dil Kurumunun 92. Kuruluş yıldönümü idi.
 

Kutlu olsun!