Dijitalleşme zararlı olabilir mi?

'Dijital dünya' terimi artık hepimizin dilinde. Teknoloji baş döndüren bir hızla gelişiyor, bir şekilde bizlerde onu yakalamaya, ayak uydurmaya çalışıyoruz. Günümüzde teknolojiden ne kadar yararlanabiliyorsak o kadar gelişmiş oluyoruz. Bir anlamda çağ atlıyoruz. Ancak bizlere büyük olanaklar sağlayan dijital dünya, yaşanan teknolojik ilerlemeler aslında kişisel ve toplumsal olarak baktığımızda sadece yarar mı sağlıyor?

Evrim teorisinde kullanılmayan uzuvların işlevini yitirmesinden dolayı zamanla değişiklik gösterdiği hatta yok olduğu söylenir. Teknolojik olarak yaşadığımız bunca ilerleme acaba insan beyninde bir çeşit tembelliğe neden olarak, kapasitesinin yok olmasına sebep olabilir mi?

Zamanımızın büyük çoğunluğu artık internet ve televizyon başında geçiyor. Sosyal medya hayatımızın her anında var. Çoğumuzun çalışma hayatı teknoloji ile bağlantılı. Banka işlemlerimizi, alışverişlerimizi evden çıkmadan yapabiliyoruz. Eskiden ödev hazırlarken karıştırılan ansiklopedilerin yerini Google almış durumda. İlkokul çağındaki çocuklar bile ödevlerini bilgisayar üzerinde sunum olarak hazırlayıp maille öğretmenlerine gönderiyor. Ne yazık ki çoğu kopyaladığı metinleri okumadan 'kes – yapıştır' olarak hazırlıyor. Sergiler, müzeler bile sanal turlarla gezilebiliyor.

Aslında dijital dünyanın yararları ve zararları birbirinin içine geçmiş durumda.

Baktığımız zaman internet sayesinde hepimiz bilgiye ulaşır olduk ancak fikir sahibi olanımız çok az.

Aklımızdan dört işlem yapmayı unuttuk.

Navigasyon cihazı hayatımızda olmazsa olmaz. İşimizden evimize giderken bile navigasyon cihazını açıyoruz.

İletişim imkanlarımız arttı ancak bunu yaparken artık birbirimizi yakından görmeye ihtiyaç duymaz hale geldik. Görüntülü konuşmak bir çoğumuz için yeterli.

Dijitalleşme zaman ve hız konusunda bizlerde olumsuz etkiler yarattı. Bankaya gittiğimizde ya da bir markette biraz fazla sıra beklediğimizde rahatsız olmaya başladık.

Yapılan araştırmalara göre ne yazık ki dijitalleştikçe IQ muz düşüyor. Ne yazık ki dijital zekaya güvenerek kendi aklımızı daha az kullanır olduk.

Unutkanlık arttı. Pek çok sosyal fobi türedi.

Çocuklarımızın el becerisi azaldı. Sosyal becerileri zayıfladı. Ekran başında zaman geçirmekten dolayı ya göz problemleri var ya da kilo sorunları.

Pek çoğumuz Google üzerinden kendimizi arattığımızda kişisel bir bilgimize ulaşıyoruz.

Ne yazık ki dijitalleşmeyi kontrolsüz bir biçimde hayatımıza aldığımız sürece, sahip olduğu gücü olumlu bir şekilde kullanamayacağız.

Korkarım ki bir gün teknoloji, insan etkileşiminin önüne geçecek ve aptal bir nesil ortaya çıkacak…' — Albert Einstein