Dijital oyun tasarlamak: Çağın Mesleği

Günümüzde pek çok üniversitede dijital oyun tasarım bölümleri açılmaya başladı. Bu bölümlerde okuyan öğrenciler, daha okullar bitmeden kendi şirketlerini kurmaya başlıyorlar. Dijital oyun sektörü ülkemizde de Dünya'da da en hızlı büyüyen sektörlerden biri haline geldi. Ailelerde çocuklarını bu bölümde eğitim alması konusunda destekliyor.

Pandemi olayı ile birlikte evlere kapandığımızda sosyal yaşamdan kısıtlanmış olduk. Haliyle internet dünyası evden sosyalleşme imkanının kapısını açmış oldu. Dijital oyunlar evdeyken keyifli vakit geçirmemizi sağladı. Böylece dijital oyun sektörü bu alanda yatırımlarını attırdı ve pek çok abone kazandı.

Yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki yetişkinlerin % 79'u mobil oyunlarla vakit geçiriyor. Mobil cihazlarında günde dört saatten fazla zaman harcıyor.

Ülkemiz küresel oyun pazarında 2020 verilerine göre 18'nci sırada. Üretilen oyunların yaklaşık yüzde 90'ı küresel oyun pazarına ulaşıyor ve dünya çapında kullanıcıları bulunuyor. Sektörün 2020 yılı itibarıyla geliri ise 880 milyon dolar.

Gelişen ve talep gören bu meslekte kişinin kendine yer bulabilmesi için öncelikle;

Yenilikçi fikirlerle projeler üretebilmesi,

Animasyon ve modelleme yapabilmesi,

Tasarladığı oyunun hem eğlenceli hem de aşamalı olarak zorluk seviyelerinin bulunması,

Tüm bunlarda ilgi çekici ses ve efektlere yer vermesi gerekir.

Oyun tasarımcısı olmak için üniversite eğitimi almak şart değildir. Ancak üniversitelerin Yazılım Mühendisliği, Programlama, Bilgisayar Mühendisliği, Animasyon ve Dijital Oyun Tasarımı gibi bölümlerinden mezun olan kişilerde bu alanda ilerleyebilirler.

Ayrıca iyi derecede programlama bilgisine sahip olmak, UDK, Unity, CryEngine gibi oyun motorlarını kullanmayı bilmek ve programlama dilleri konusunda gelişmiş olmak da kişiye bu alanda büyük katkı sağlayacaktır.