Son yıllarda adını daha çok beslenme ve beraberinde zayıflama ile ilgili konularda duyduğumuz bir kavram detoks. Aslında ortaya çıkmasındaki asıl amaç zayıflama değil. Hedeflenen vücudun sağlıklı ve dengeli durumda olması için toksinlerden kurtulabilmek.
Detoks uygulamaları sebze ve su ağırlıklı beslenmeye dayanır. Bu esnada asit yoğunluğu azaldığı için vücuttan ödem atılır. Aslında yağların yakımı gerçekleşmez. Ne yazık ki detoks programları bitince de verilen kilolar geri alınmaya başlar.
Detoksun asıl amaçları ise;
*Beslenme şekli değişikliği ile başta karaciğer olmak üzere diğer organları dinlendirmek,
*Dışkı, idrar ve terleme ile toksinleri vücuttan atmak,
*Dolaşımı iyileştirmek
*Sağlıklı besinleri tüketmektir.
Eğer sırt ve eklem bölgelerinde ağrılar varsa, sık sık soğuk algınlığı sorunları yaşıyorsanız, halsizlik ve yorgunluk hissi varsa, deride döküntü ve kızarıklıklar görülüyorsa, hazımsızlık, kabızlık gibi sorunlar yaşıyorsanız bunlar vücudun detoksa ihtiyacı olduğunu gösteren belirtiler olabilir.
Detoks uygulamasında et, yağlı yiyecek, işlenmiş ve hazır gıdalar, şekerli besinler, çay ve kafein içeren içecekler tüketilmez. Genellikle 1- 3 gün sürer. Taze meyve ve sebze suları tüketilir.
Yapılan araştırmalarda detoks uygulamaları sırasında kişilerin daha enerjik olduğu, odaklanmalarının arttığı tespit edilmiştir.
Hamileler, yüksek tansiyon hastaları, gut, polikistik over sendromu ve diyabet gibi sağlık sorunları bulunan kişilere detoks önerilmemektedir. Ayrıca çocuklar ve gelişme çağında olan gençler içinde önerilmemektedir.
Aslında çoğu insanın detoks yağmaya ihtiyacı bulunmamaktadır. Vücudumuz toksinleri dışarı atmak için gerekli sisteme sahiptir. Bilinçsiz şekilde yapılan detoks uygulamaları vücudun yeterli miktarda gıda almasını engelleyebilir. Aşırı miktarda tüketilen meyve suları ve bitki çayları vücudun elektrolikit dengesini bozabilir. Bunun sonucunda böbrek hasarı oluşabilir. Sonuç itibariyle bir doktor tavsiyesi almadan bu tür uygulamalara başlamak veya bu uygulamaların süresini uzatmak doğru değildir.