Demı̇r-çelı̇k ve alaşımlarından mamul ürünlerı̇n teslı̇mı̇nde KDV tevfı̇kat oranı

25.10.2022 tarih ve 31994 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 43 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği ile 6/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde yapılan bazı değişiklikler, 1 Kasım 2022'den itibaren yürürlüğe girdi.

Kısmi tevkifata tabi işlemlerde, işlem bedeli üzerinden hesaplanan KDV'nin sorumlu sıfatıyla kanuni süresinden sonra beyan edilen kısmı bu beyana ilişkin ödemenin yapıldığı döneme ait, 1 No.lu KDV Beyannamesinde indirim konusu yapılacak.

Demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin tesliminde 4/10 oranında uygulanmakta olan KDV tevkifatı uygulaması, 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren 5/10'a yükseltildi. Ayrıca demir- çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin payları Borsa İstanbul A.Ş.'de işlem gören şirketler tarafından tesliminde de tevkifat uygulanacak.

2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listenin (A) bölümü kapsamında yer alan mallarını, takvim yılının Ocak-Haziran dönemindeki teslimlerinden doğan KDV iadelerinin, en erken ilgili yılın Haziran dönemi en geç ilgili yılın Kasım dönemi itibarıyla talep edilmesi kaydıyla nakden yapılması uygun görülmüştü.

Tam istisna kapsamındaki bir işlemin gerçekleşmesinden sonra mükellef aleyhine ortaya çıkan kur farkı üzerinden ödenen KDV'lerin tam istisna kapsamındaki işlemin gerçekleştiği vergilendirme dönemine ilişkin yüklenilen KDV hesabına dahil edilerek iadesinin talep edilmesi mümkündür.

Tam istisna kapsamındaki işlemi yapan mükellefin lehine oluşan kur farkının iade işlemleri sonuçlandırılmadan önce ortaya çıkması halinde bu tutarın iade hesabından düşülmesi gerekmektedir. İadeye konu edilemeyen bu tutarın ise kur farkının ortaya çıktığı dönem indirim hesaplarına alınması mümkündür.

KDV iadelerinde teminat mektubunun yanı sıra sigorta şirketi kefalet senedi de verilebilecek.

-----------

Kaynak: TÜRMOB