COVİD-19 Çağında Mali Müşavirlik Mesleğine Bakış

Bugünkü yazıma geçen yazımda bir düzeltme yaparak başlamak istiyorum. Yazımın birinci paragrafında 'Gündemin akışına bakıp artık yaşadığımız çağa korona çağı diyebiliriz' demiştim. Bir hafta içinde çok düşündüm ve çağın adının yalnız Türkçe dilinde değil evrensel olmasında ve dünyada herkesin algılayacağı bir kavram olması gerektiği sonucuna vardım. Bu nedenle bu yazıda yukarıda yazdığım geçen haftaya ait birinci paragraftaki cümleyi şu şekilde değiştiriyorum: 'Gündemin akışına bakıp artık yaşadığımız çağa 'COVİD*19 ÇAĞI' diyebiliriz.

COVİD-19: Corona,Virüs ve Disease (hastalık) kelimelerin kısaltılmışı olan COVII ile ilk çıktığı yıl olan 2019'un 19 rakamı ile bütünleştirilerek kısaltılmış halidir.

Korona salgını ekonomik, sosyal ve yönetimsel bir kriz sürecini beraberinde getirmiştir. Bu krizin etkileri önemli boyutlarda olumsuz olacaktır.

Başlayan ve daha ne kadar devam edeceği belirsiz olan bu krizin makro düzeyde ülkeleri, hükümetleri ve özellikle kamu sektörü üzerindeki olumsuz etkileri önce toplumsal ve psikolojik, ardından siyasal ve onun ardından da ekonomik sistemde yaşanacak değişim ve dönüşümün düzeyini ve yapısını belirleyecektir.

Korona salgınından en çok etkilenen mesleklerden birisi Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler, Yeminli Mali Müşavirler ve Bağımsız Denetçiler ile bu meslek mensuplarının kurdukları meslek firmaları ve meslek şirketlerinin oluşturduğu 'Mali Müşavirlik ve Denetim Sektörü'nde faaliyette bulunan hem meslek mensupları hem çalışanlarıdır. Korona riskinden etkilenme olasılığı en yüksek risk gruplarına ilişkin yorumlarda; birinci sıradaki sağlıkçılar ve ikinci sıradaki güvenlik mensuplarından sonra üçüncü sırada Mali Müşavirlik ve Denetçiler Sektöründe' çalışanların geldiği söylenmektedir.

Sağlıkçılar ve güvenlikçiler görevlerini yerine getirirken doğrudan temastan etkilendikleri için tüm önlemleri önceden alma olanaklarına sahiptirler. Buna rağmen doğrudan hastalarla temas ettikleri için hijyen ve korunma tedbirlerine rağmen korona riski altındadırlar. Mali Müşavirler, Yeminli Mali Müşavirler, Bağımsız Denetçiler ve Stajyerler ile diğer çalışanlar doğrudan temas dışında kaç kişinin elinden geçtiği belli olmayan belgelerle iş görmek zorunda oldukları için dolaylı temas risk düzeyini artırmaktadır. Bu nedenle Mali Müşavirlik ve Denetim sektörünün korona virüsünde etkilenme riskleri yüksektir.

Sağlık açısından yaşanan bu risk dışında korona risk nedeniyle alınan önlemlerde ekonomik çarkın işlemesinde süreklilik sağlanması ile vatandaşların ve şirketlerin devlete karşı yükümlüklerini yerine getirerek hem devlet gelirlerinin devamını hem de devlet egemenliğinin varlığı için gerekli tüm işlemler 'Mali Müşavirlik ve Denetim Sektörü' mensupları tarafından yerine getirilmektedir. Korona nedeniyle alınan ekonomik tedbirlerde işlerin aksaması, tanınan muafiyetler ve desteklerin sağlanması yine 'Mali Müşavirlik ve Denetim Sektörü' mensupları tarafından karşılanmaktadır. Bu bağlamda vergi ve diğer yükümlülüklerde yapılan ertelemeler nihayette yine bu sektörün mensupları tarafından yerine getirilmektedir. Ama destekler nedeniyle gerekli işlemler anında yapılmaktadır.

Ekonomide yaşanan durgunluk nedeniyle mali müşavirlere ve denetçilere yapılması gereken ücret ödemeleri aksamakta ya da artık gelir elde etme olanağı ortadan kalkmaktadır. Başka bir değişle 'Mali Müşavirlik ve Denetim Sektörü' mensuplarının sunduğu hizmetler artarken gelirlerde hem azalış hem devam eden gelirleri tahsil edememe riski doğmaktadır. Bu nedenle bu sektörün korunması ve desteklenmesi gerekmektedir.

Ekonomi çarkının dönmesinde önemli bir işleve sahip olan 'Mali Müşavirlik ve Denetim Sektörüne' Türkiye'deki tüm işletmelerde ve tüm kesimlerde olduğu gibi özel bir desteğin yansıtılması ve en azından gelirlerinin garanti altına alınarak ödenmesinin sağlanması gerekmektedir.

Başta vergi beyannamelerinde ve sosyal güvenlik prim bildirgeleri başta olmak üzere tüm beyanlar için ve denetim standartlarındaki düzenlemelerde korona nedeniyle alınan önlemler dikkate alınarak eylül ayına kadar yapılacak tüm bildirimlerdeki yanlışların bu süre içinde düzeltilmesi durumunda hiçbir ceza uygulanmamalı gecikme zammı veya faiz yürütülmemesi sağlanmalıdır.