Oyuncaklar çocukların hayal dünyasını geliştirmesi açısında önemli bir yere sahip. Anne babalar olarak da çocuklarımız ekrandan, tabletten uzak dursun diye çeşit çeşit oyuncak almayı ve bunu sık sık yapmayı tercih edebiliyoruz. Bazen de kendi çocukluğumuzdan yola çıkarak 'bende yoktu çocuğumda olsun' düşüncesiyle hareket ediyor ve yine bol bol oyuncak alabiliyoruz. Ve bazı durumlarda da çocuklarımız çeşit çeşit çıkan oyuncakların alınması konusunda ısrarcı olabiliyor ve biz anne babalar bunlara dayanamayıp istediklerini yapabiliyoruz.
Nedenler çeşitli olsa da çocuklara ne düzeyde oyuncak alınmalı, ne tür oyuncaklar tercih edilmeli bunları anlatan bir yazı kaleme almak istedim.
Öncelikle oyuncak seçiminde çocuğumuzun yaşı çok önemli. Örneğin; bir - iki yaşındaki kız çocuğuna alınan bebek diş kaşıyıcı olmaktan öteye gidemeyebilir. Bu nedenle küçük yaşlardaki çocuklar için canlı renklerde, ses çıkaran, nispeten yumuşak oyuncaklar tercih edilebilir.
Çocuğun becerilerini geliştirecek oyuncakların tercih edilmesi ileri yaş dönemlerinde ana okulu – ilk okul çağı çocukları için önemlidir. Deney seti, yap- boz, lego gibi oyuncaklar onların hayal güçlerinin ve motor becerilerinin gelişmesine destek olacaktır.
Özellikle anneler için bir diğer önemli konuda oyuncakların temizlenebilir olmasıdır. Özellikle pelüş oyuncaklarda bu önemli bir durumdur.
Oyuncakların küçük parçalardan oluşmamasına kopabilen, yutmaya müsait parçalar içermemesine dikkat edilmelidir.
Seçilen oyuncakların sivri, sert köşeli, metal parçalı olmamasına, dayanıksız – kırılabilen plastikten yapılmamış olmasına özen gösterilmelidir.
Özellikle pille çalışan oyuncaklarda pil kapaklarının güvenli olmasına dikkat edilmelidir.
Ayrıca ipli, kordonlu oyuncakların boyuna dolanma riski olması olması nedeniyle tercih edilmemesi önemlidir.
Oyun oynamak, oyuncaklar kullanmak çocuklar için vazgeçilmezdir. Oyuncaklar, çocuğun aynı zamanda kendi kendine karar verebilmesini, üretkenlik duygusu kazanmasını da sağlar. Oyuncaklar çocuklara çeşitli bilgileri öğretirken (sayılar, şekiller, hayvanlar gibi) onların eğlenmesine de yardımcı olur. Özellikle arkadaşlarla veya kardeşlerle oyun oynamak paylaşmayı ve işbirliğini geliştirir. Oyuncakların kırılması, bozulması, parçalarının birleştirilmesi merak duygusunun gelişmesine, ortaya çıkan yeni objelerin incelenerek fikir oluşmasına fayda sağlar. Okul öncesi dönemde özellikle pahalı oyuncaklar yerine çocukları düşünmeye – tasarlamaya yönelten oyuncaklar tercih edilmelidir. Genellikle anne – babalar çocukların istedikleri oyuncakları almak eğilimdedirler. Onların üzülmesi, aklının veya gözünün kalması dibi duygusal olarak yaklaşmak bir süre sonra doyumsuzluğa neden olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken çok değil nitelikli oyuncak alınmasıdır.