Cilt kanseri nedir? nasıl tedavi edilir?

İklim değişikliği hayatımızı ne yazık ki pek çok açıdan olumsuz etkiliyor. Küresel ısınma, güneşli gün sayısının artması ve dolayısıyla güneşe daha çok maruz kalınması ciltteki lekelenmeleri ve cilt kanseri vakalarını da arttırdı.

Cilt kanseri bazen hiçbir uyarı vermeden ortaya çıkarken bazen de vücudumuzdaki basit bir ben üzerinde gelişebiliyor. Deriye rengini veren melanositler brozlaşmayı sağlayan melanin pigmentini üretmektedir. Cilt kanserine yol açan melanom pigmenti melanositlerin yapısının değişmesi ve kontrolsüz olarak çoğalması sonucu ortaya çıkar.

Özellikle açık tenli kişilerin hiçbir koruyucu önlem almadan güneşe maruz kalmaları melanom için önemli bir risk oluşturur. Esmer tenli kişilerde de melanom gelişme riski vardır. Esmer bireylerde daha çok ayak tabanı, avuç içi, tırnak altı gibi bölgelerde ortaya çıkar.

Cilt kanserinin oluşmasındaki en önemli risk faktörleri;

Açık tenli ve çilli olmak, ailede cilt kanseri bulunması, uzun süreli güneş ışığı veya solaryum etkisinde kalmak, vücutta çok sayıda ben bulunması, uzun süreli radyasyona maruz kalınması olarak belirtilebilir. Ayrıca ilerleyen yaş ve sigara kullanımı da olumsuz etki etmektedir.

Cilt kanserinin en önemli belirtisi benlerdeki renklerin ve formların değişimidir. Bu nedenle vücuttaki benleri çok iyi tanımak gerekir. Deride soyulma ve kanama ayrıca ben üzerindeki şişlik ve kabartılar dikkate alınmalıdır.

Benlerde dikkat edilmesi gereken en önemli konular;

Bir yarısının diğer bir yarısına benzememesi, benin girintili çıkıntılı bir şeklinin olması, renginin alacalı olması, çapının 6 mm'den büyük olması ve kısa bir süre içinde renginde, şeklinde veya büyüklüğünde değişiklikler meydana gelmesidir.

Cilt kanserinde kesin tanı patolojik inceleme ile yapılmaktadır. Halk arasında neşter değerse kanser oluşacağı konusu yaygın ancak son derece yanlış bir inanıştır.

Cilt kanserinden korunmak için yapılabilecek basit ve etkili yöntemler bulunmaktadır.

Boyun, yüz, göz ve kulakları korumak için geniş kenarlı şapkalar kullanmak

Güneş ışınlarının yoğun olduğu saat aralıklarında gölgede kalmak

Yıl boyunca 30 faktör üstü güneş koruyucu krem kullanmak

Solaryumdan kaçınmak

UV ışınlarını engelleyen güneş gözlüğü kullanmak

Zararlı kimyasal maddelerden uzak durmak ve vücudumuzdaki benleri kontrol etmektir.