Bu besinler Koronaya karşı kalkan oluşturuyor

Havaların iyiden iyiye soğumasıyla birlikte grip ve koronavirüs vakaları oldukça yükseldi. Uzmanlara göre bu hastalıkları hafifçe atlatmanın en kolay yolları aşı olmak ve sağlıklı beslenerek bağışıklığı güçlendirmek. Çakmak Hastanesi Uzman Diyetisyeni Yeşim Nemutlu, bunun için nelerin yapılmasını anlattı.

Vücudun savunma sistemi olan bağışıklık, birçok faktörden etkilenir ve beslenme bu sistemin en önemli yapı taşlarından biridir. Güçlü bir bağışıklık için C vitamini bakımından beslenmenin çok önemli olduğu da aşikar.Bu vitaminin, sitokin üretimi ve immünoglobulin sentezini artıran enfeksiyonlara bir yanıt olarak T-lenfosit proliferasyonunu iyileştirdiğini ve immün sistemi uyardığını söyleyen Uzm. Dyt. Yeşim Nemutlu, bağışıklığı yükseltmek için şu önerilerde bulundu:

• Elma, mandalina, portakal, limon, kapya biber ve sivri biber gibi turunçgiller ve koyu yeşil sebzeler C vitamini açısından zengin olanlanlardır. Kivi ve brokoli C vitamini açısından oldukça yüksektir. Brokolilerin tüketimindeki önemli noktalardan biriside parçalayarak tüketilmesidir. Brokoliler ne kadar küçük parçalar haline gelirse içerisindeki enzimler o kadar aktif olacağı için daha yararlı besin haline dönüşür. Ancak bilinçsiz tüketilen yüksek miktarda c vitamini takviyeleri böbrek taşını tetikleyebilir bu nedenle kontrollü ilerlemekte fayda vardır.

• Sabah kahvaltıda yumurta peynir ve kefiri ihmal etmeyin. Protein bağışıklığın korunmasında çok önemlidir. Nohut ve fasulye gibi kurubaklagiller de bağırsaklara fazla lif vereceği, aynı zamanda çok iyi protein kaynağı olduğu için bağışıklık açısından çok önemlidir.

• Kullanılan ilaçların yan etkilerinden mide ağrısı ve ishal oluşursa, kefir ve yoğurtlar laktozsuz alınabilir. Gaz yapmasının önüne geçilebilir. Aynı zamanda ishal gelişirse vücutta gelişen su kaybını kompanse edebilmek adına su tüketimi arttırılmalı ve kaybedilen minerallerinde yerine konması adına maden suyu + elma tercih edilmelidir.

• Aynı zamanda kırmızı et, tavuk eti veya balıkları imkan dahilinizde sofranızda bulundurmaya özen gösteriniz. Mümkünse en az haftada 3-4 kere tüketmeye çalışın. Etlerin yanına bol limonlu yeşillikli salata eklemeyi unutmayın. Limondan gelen C vitamini, etin içerisinde bağışıklık için değerli olan demir mineralinin emilimini daha da artıracaktır.

• Selenyum, önemli bir antioksidan enzim olan glutatyon peroksidaz enziminin komponentidir. Kuruyemişlerden, çiğ badem, çiğ fındık ve ceviz çok iyi selenyum kaynağıdır. Bu da vücudun bağışıklığını arttırır.

• Kahvaltıda 1 çay kaşığı hakiki bal tüketebilirsiniz.

• İştahsızlık durumu gelişirse kefir, 1 çay kaşığı bal, badem, yulaf ve meyve ile hepsini rondodan geçirerek tüketirseniz, küçük hacimde maksimum enerji, lif ve vitamin alınarak bağışıklığınızın korunması adına önemli bir adım olacaktır.

• Sarımsak bağışıklığa çok iyi geldiği için direkt yutarak tüketmek doğru değildir. Sarımsakları ezerek tüketin. Direkt yutarsanız faydasını alamayacaksınız; ezerek cacıklarınıza, yoğurdunuza eklemeye çalışın.

• Bazı öğünlere azar azarda olsa havuç ekleyin. A vitamini bağışıklık için çok önemlidir. Havucu püre yapıp, yumurta yulafla bir yumuşak omlet olabilir. Ancak örneğin diyabet veya böbrek gibi bir rahatsızlığınız varsa tüketim sınırlanması gereken besinler olabilmektedir, bu nedenle mutlaka beslenme uzmanınıza görünmelisiniz.

• Soğuk algınlığı şikayetlerinde hafifletici, balgam söktürücü, öksürük ve ağrı giderici olan Ihlamur çayı güzel bir içecek tercihi olacaktır.

• Bağırsaklardan vitaminlerin emilimini arttırmak adına bağırsağımızdaki yararlı bakterileri destekleyen probiyotikler, bağışıklığın güçlenmesi içinde önemlidir.

• D vitamini bağışıklık için çok önemlidir. Ancak D vitaminini besinlerden yeterince almak mümkün değildir. Yine C vitamini gibi D vitaminini de hekiminize danışarak tüketmek istediğinizden bahsedebilirsiniz.

Uzm. Dyt. Yeşim Nemutlu, verdiği bilgilerin tedavi amaçlı olmadığını, yalnızca hastalığın hafif geçirilmesine yardımcı olarak tüketilmesini öneriyor.