Böbrek taşı – 100 kişiden 15’inde görülen rahatsızlık

En sık görülen rahatsızlıklar arasında olan böbrek taşının kadınlar ve erkekler arasında görülme olasılığı aynıdır. Böbrek taşı oluşumunun en önemli nedenleri arasında genetik ve coğrafi etkenler yer almaktadır. Ayrıca sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, yetersiz sıvı alımı, karbonhidrat ve tuz tüketiminin fazla olması böbrek taşı oluşumuna etki eder.

Böbrek taşı kanda bulunan ve böbrekler sayesinde atılan bazı minerallerin idrarda birikmesiyle oluşur. Ailesinde böbrek taşı bulunan bireylerin risk altında olması nedeniyle su tüketimine dikkat etmesi gerekir. Asitli içecekler uzak durmaları önemlidir. Ayrıca su tüketimimde de Ph derecesi yüksek olan sular tüketilmelidir.

Böbrek taşı oluşumunun en belirgin şikayeti sırt ve bel bölgesinde görülen ağrılardır. Uzun süreli ya da bıçak saplanır şeklindeki ağrı ayrıca idrarda yanma, idrar renginde değişiklik, bulantı, kusma ve ateş de görülen yan etkiler arasındadır.

Böbrek taşı oluşumu her yaşta görülebilen bir durumdur ancak 30 lu yaşlardaki bireylerde daha sık görülebilmektedir. Böbrek taşları tedavi edilmezse böbrek kanalları tıkanır ve böbrek kaybı yaşanabilir.

Böbrek taşlarından en sık görüleni kalsiyum içerikli olanlardır. Enfeksiyon yoluyla oluşan böbrek taşları ise çok hızlı büyüyerek kısa zamanda böbrek hasarına neden olabilmektedir.

Hastalığın tedavisinden sonra yeniden taş oluşumunun engellenmesi için korunma yöntemlerini bilmek gerekir. Oluşan taş türünün bilinmesi beslenme planının oluşturulmasının sağlanması bakımından önemlidir. Yeni taş oluşumunun önüne geçmek için bol su tüketmek gerekir.