‘Birey’ misiniz?


Birey deyince belki hepimizin aklına farklı ifadeler geliyor olabilir. Belki de herkesin eksik kaldığı yönü geliyordur.

Aslında bazı terimleri çok karmaşık hale getirmemek gerekir. Özellikle bizim gibi daha geleneksel yaşayan toplumlarda ne yazık ki birey kavramı biraz daha irdelenmesi gereken ve içi doldurulması gereken bir terim.

Birey denince genel hatlarıyla aklımıza gelmesi gereken; 'fikirlerinin ve davranışlarının başka insanların sınırlarını aşmamak şartıyla, özgürce karar verebilen ve bu kararlardan kendisi sorumlu olan' ifadesi gelmelidir. Evet bu kadar kısa ifade edebilmeliyiz bireyi.

Peki günümüzde kaçımız birey olabiliyoruz? Ya da ne kadar birey olabildik, hiç düşündünüz mü?

- İnsan; hayatının ilk başlangıcında içine doğduğu ailede, okul hayatında, iş hayatında, sosyal hayatında, özel hayatında ne kadar birey olabiliyor bunu sorgulamalıyız…

Bir çocuğun kendi öz benliğine sağlıklı bir şekilde sahip olabilmesi için ilk önce ailede bireyselleşebilmesi gerekmektedir.

Sonrasında okul hayatında kendi fikirlerini ve düşüncelerini baskı altında kalmadan ve özgürce ifade edebilmesi için birey olarak saygı duyulması gerekir.

Peki ya iş hayatı?

İnsanın ömrünün büyük bir bölümünü geçirdiği iş hayatında ne kadar birey olabiliyor? Bunu hiç düşündünüz mü?

Belki gelişmiş ülkelerde bu oran çok daha yüksektir lakin bizim gibi geleneksel yaşayan, gelişmekte olan ülkelerde ne yazık ki bu oran çok düşük.. Bir çoğumuz belki iş kaygısı, belki gelecek kaygısı, belki bizi anlamayacak insanlar yüzünden, belki de kariyer hayatımızın riske gireceği endişesiyle fikirlerimizi kendi bakış açımızla ifade edemiyoruz. Oysaki bir oluşumun, bir kuruluşun en kıymetli değerleri farklılıkları değil midir?

Düşünülmesi gereken 'ben ne kadar bireyim' organizasyonlarda 'kendi fikirlerimi ne kadar ifade edebiliyorum' diye. Ne yazık ki çoğumuzun bu konuda kırgınlıklarının olduğunun farkına varacağız.

Evet insan faktörünün olduğu bir ortamda ne yazık ki birçok şey zorlaşabiliyor, kendi fikirlerimizi özgürce ifade etmemiz kimi zaman namümkün olabiliyor. Lakin bizim hedefimiz ve mücadelemiz, fikirlerimize saygı duyulması için, kendimizi ifade edip 'birey olabilmek' olmalı.

Size ve fikirlerinize saygı duymayan, sizi birey olarak görmeyen çevrelerden, iş ortamlarından, arkadaş ortamlarından uzaklaşıp; sizi 'birey' olarak kabullenecek, fikirlerinize saygı duyabilecek çevreler, ortamlar edinmeye çalışın. Böylelikle zamanla insanlara birey gibi davranma konusunda toplumumuzda farkındalık ulaşacak ve mutlaka birey olabilmenin önü daha çok açılacaktır.

Sevgiyle kalın…