Bilgi Güvenliği- 2

Bilgi Güvenliği Yönetimi ve Çözümleri:

Bilgi güvenliği yönetimi, bir organizasyonun (Kamu, reel sektör, gerçek ve her türlü tüzel kişilerin) bilgi varlıklarının (bilgi, veri, donanım, yazılım vb. gibi) korunmasını, gizliliğini, bütünlüğünü ve erişilebilirliğini sağlamak için tasarlanan süreçtir.
 

Bilgi güvenliği için, önemli bazı çözümler şu şekilde sıralanabilir.

-  Risk Analizinin yapılması,

-  Bilgi Güvenliği Politikaların Oluşturulması,

-  Eğitim ve Farkındalık oluşturulması,

-  Kontrollerin Uygulanması,

-  İzleme ve Denetim yöntemleri,

-  Sürekli İyileştirme yönetimi.
 

Bilgi güvenliği yönetimi, organizasyonların (Kamu, reel sektör, gerçek ve her türlü tüzel kişilerin) bilgi varlıklarını korumak ve siber saldırılara karşı hazırlıklı olmak için çok önemlidir. Buna göre, yukarıda sayılan (gerçek ve tüzel) kişilerin bilgi güvenliği planlarını düzenli olarak gözden geçirmeleri ve güncellemeleri tavsiye edilir.
 

Bilgi güvenliği yönetim sistemi çözümleri, bilgi varlıklarının korunmasını sağlamak için kullanılan farklı araç ve teknolojilerdir. Bilgi güvenliği yönetim sistemi çözümleri için şunları söyleyebiliriz.
 

-  Güvenlik yazılımları,

-  Ağ güvenliğini artırmak,

-  Kötü amaçlı yazılımları tespit etmek ve engellemek,

-  Verileri şifrelemek,

-  Verileri yedeklemek,

-  Diğer güvenlik önlemlerini almak.

Veri yedekleme ve kurtarma çözümleri, veri kaybı riskini azaltmak için kullanılır. Bu çözümler, veri kaybı durumunda kayıp verilerin kurtarılmasını sağlar. Güvenlik duvarları, ağdaki trafiği filtrelemek ve bilgisayardaki var olan her hangi bir kötü amaçlı yazılımı engellemek için kullanılan bir çözümdür. Güvenlik analizi ve değerlendirme, bir organizasyonun güvenlik açıkları ve gelecekteki yeniliklere bağlı olarak oluşabilecek zaafiyetleri belirlemek ve güvenlik seviyesini artırmak için kullanılır. Bu çözümler, kötü niyetli saldırganların potansiyel zayıf noktaları tespit etmesini engelleyerek güvenliği artırır. Bu çözümler, bilgi güvenliği yönetim sistemi adımlarının bir parçası olarak uygulanır ve bir organizasyonun bilgi güvenliğini sağlamak için önemlidir.

Bilgi Güvenliği Yazılımlarının Faydaları

Bilgi güvenliği yazılımları, bir organizasyonun (Kamu, reel sektör, gerçek ve her türlü tüzel kişilerin) bilgi varlıklarını korumak ve güvenliğini sağlamak için kullanılan yöntemlerdir. Bilgi güvenliği yazılımları, ağlar, cihazlar ve uygulamalar gibi farklı bilgi varlıklarını korur. Bu programlar, kötü amaçlı yazılımları, virüsleri ve zararlı yazılımları engeller.
 

Organizasyon, kurum ve kuruluşlar, dış tehditlerden korunurken yüksek maliyetli uygulamalardan da kurtulmuş olur. Böylece bilgi güvenliği sistemi kurmak, aynı zamanda gider maliyetlerinin de minimum seviyede tutulmasını sağlar. Bilgi güvenliği yazılımları, sürekli güncellenerek, yeni çıkan tehditlere karşı koruma sağlarlar. Bilgi güvenliği sistemi, organizasyonların hızla büyümesi durumunda da kendisini yeniler. Çeşitli iş disiplinlerine ve değişen teknoloji uygulamalarına uyum sağlar. Bilgi riski sorumlulukları üzerine tüm faaliyetlerini ayarlar. Sonuç olarak, organizasyonların yapısındaki odaklanmaları daha kapsamlı ve sistematik bir duruma getirir. Bilgi güvenliğine verilen önem, gün geçtikçe artmakta ve nerede ise bilgi güvenliği olmayan organizasyon yok gibidir diyebiliriz.


Siber Güvenlik Ürünleri

Siber güvenlik, dijital ortamdaki tehditleri bertaraf etmek için birçok ürün ve hizmet sunar. Siber güvenlik ürünleri; bilgisayar korsanları, kötü amaçlı yazılımlar, kimlik avı saldırıları (özellikle bu konuda son dönemlerde oldukça artış görülmektedir) ve diğer tehditlere karşı koruma sağlar.
 

Siber güvenlik ürünlerinden bazılarını şu şekilde sayabiliriz.

-  Antivirüs yazılımları,

-  Güvenlik duvarları,

-  Sanal Özel Ağ (VPN) ve proxy ürünleri,

-  Güvenli yazılım geliştirme araçları,

-  LUKS ya da BitLocker tarzı disk şifreleme sistemleri,

-  DENUVO tarzı orijinal ürün şifrelemeleri,

-  DDoS koruma ürünleri, (DDoS saldırılarına karşı koruma sağlar ve ağ kaynaklarının tüketilmesini engeller),

-  Siber güvenlik eğitimleri.
 

Gelişen dijital çağda her türlü tehditlere karşı, sürekli siber güvenlik ile ilgili önemli yazılımlar geliştirilmekte olup, günümüzde organizasyonlar ve insanlar bu çalışmalar sayesinde siber güvenlik seviyelerini korumaya ve artırmaya çalıştıkları görülmektedir.