Beta Enfeksiyonu: Okul çağındaki çocukların büyük düşmanı

Bademciklere yerleşerek hastalık üreten ve oldukça dirençli olan, erken ve yeterli tedavi edilmediği durumlarda doku ve organlarda romatizmal hastalıklara neden olan beta enfeksiyonu ne yazık ki en çok okul çağındaki çocuklarımızı etkilemektedir.

Halk arasında Beta Virüsü olarak bilinmesine rağmen aslında bakteri kaynaklı bir enfeksiyondur ve antibiyotiklerle tedavi edilebilmektedir.

Kış aylarında influenza, nezle gibi hastalıklarla karıştırılması muhtemel olan hastalığın geç tedavi edilmesi durumunda ileriki dönemlerde farklı rahatsızların ortaya çıkması söz konusudur.

En önemli belirtisi yüksek ateş olan hastalıkta boğaz bölgesinde şişlikler oluşmaktadır. Bu şişliklere bağlı olarak yutmada zorluk yaşanır. Hızlıca başlayan ateşe ek olarak mide bulantısı ve kusma görülür. Aynı zamanda vücutta yer yer döküntüler oluşabilir.

Özellikle 3 ila 17 yaş arası grubu etkileyen hastalıkta astım ve bronşit gibi rahatsızlıkları olan çocukların aileleri tarafından dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekir.

Antibiyotik tedavisine ek olarak, sağlıklı beslenme, bol sıvı alımı ve dinlenme tedavide önemli yer tutar. C ve A vitamini takviyesi ayrıca omega 3 kullanımı tedaviye yardımcı olur.

Beta enfeksiyonu solunum yolu ve temas ile bulaşmaktadır.

Gereken tedavi zamanında uygulanmaya başlanmaz veya tedavi yarım bırakılırsa enfeksiyon tüm doku ve organlara yayılabilir. Böbrekler ve karaciğer en çok etkilenen organlardır. Çocukluk çağında veya ileriki yaşlarda eklem romatizmalarına neden olabilir. Bunun dışında kalp romatizmasına da yol açabilir. Bu da hastalığın kan yoluyla sinir sistemi de dahil tüm dokulara yayılmasına yol açar.

Hastalığın bulaşma süresi genelde 7 ila 10 gün arasındadır. Boğaz enfeksiyonu nedeniyle oluşan ateş genellikle 5 gün içinde düşmektedir. Ancak verilen antibiyotik tedavisinin 10 gün süreyle devam etmesi gerekmektedir.