Balık tüketmenin faydaları

Balık, yeterli ve dengeli beslenme dengesinde her insan için gerekli olan makro ve mikro besin ögelerini içerisinde bulundurur. Balık, N- 3 yani bilinen adıyla omega 3  yağlarını ve Kalekisiferol - selenyum  gibi vitamin ve minerallere sahiptir. Balık tüketimi ilk olarak kalp ve damar sağlığı, beyin, kemik ve kas gelişimi gibi temel vücut fonksiyonlarında görev alır. Uzm. Diyetisyen Şükrü Can Gülşen düzenli balık tüketiminin yararlarını şöyle anlatıyor:
 

Düzenli balık tüketiminin yararları;

Kemikleri güçlendirir. 

Göz sağlığını korur.

Çocuklarda ve yaşlılarda zeka gelişimini destekler.

Vücuttaki toksinleri atarak vücudu temizler. 

N 3 takviyesi sağlar.

Demansı önler. 

Eklem arası sıvı dengesini ayarlar. 

Kas hücrelerinde hipertrofi oluşturur. 

Bağışıklığı güçlendirir. 

Kanser oluşumunu önler.

Cilt için gerekli protein ve mineralleri sağlar. 

TİP 1 ve Tip 2 diyabet riskini azaltır. 
 

Balıkta hangi besin öğeleri bulunur? 

Protein, omega 3 yağ asitleri, omega 6 yağ asitleri, D vitamini, B2 vitamini, peptit, kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir, flor, iyot ve selenyum.
 

Balık nasıl tüketilmelidir ?

Balıktan makro faydalanmak için genellikle buharda veya ızgara usulü pişirmek gereklidir. Yoksa gerekli besin ögeleri vücut alıp kullanamaz. 
 

Hamileler balık tüketmeli midir ?

Balıkta bulunan N 3 yağ asitleri, damar ve sinir hücreleri için çok önemlidir. Anne karnındaki bebeğin maximal  gelişimini desteklemek için sadece hamilelikte değil, laktasyon yani emzirme döneminde de balık tüketilmelidir. Ancak gebelerde bazı deniz ürünlerinde bulunan cıva miktarına dikkat edilmesi gerekir. Bu gebeliğin tehlikeye girmesine sebep olabilir.