Araçlarımızı aldığımızda yanında gelen gereksiz kağıtlar

Yeni bir araç aldığımızda yanında kitap benzeri bir kağıt topluluğu verirler. Bunun bir diğer adı da kullanma kılavuzu. Bizler tabi ki bu kitapçığın yüzüne bakmıyoruz değil mi? Bazen yeni aldığımız aracımızın heyecanından, bazen de ''o kitapçık mı öğretecek bize aracımızı kullanmayı'' , belki 10 belki daha uzun süredir, yüzbinlerce kilometredir araç kullanıyoruz. ''Ne işe yararmış ki, bize ne katabilir''diye düşünürüz.

Ah bizim şu okumama hastalığımız bir düzelse, neler yapacağız ama maalesef okumuyoruz işte. Sevmiyoruz. Ben küçüklüğümden hatırlıyorum, babam yeni bir araba almıştı ve o hafta sonu kahvaltı sonrası açıp kullanma kılavuzunu okumuştu. Ben de o gün, eğer kendime ait bir taşıtım olursa ben de böyle açıp okuyacağım demiştim. Yaptım da. Bu güne kadar 3 motosikletim oldu ve hepsinin kullanma kılavuzunu baştan sona okudum, bitirdim. Bunun haricinde test için aldığım motosikletlerde eğer mümkünse kullanma kılavuzlarını da alıp okuyorum. Hem, bazen firmalardan öğrenemediğim bilgileri ediniyorum, bazen de dikkatimi çeken bilgileri sizlerle paylaşmış oluyorum. Bunun yanı sıra o taşıtı kullandığım, kendimin ve trafiğin güvenliği için de bir çok bilgiye ulaşabiliyorum. Örneğin lastik basıncı. Çok basit bir bilgi aslında, birçok insan her motosikletinin lastiklerine aynı havayı basıp çıkıyor yola. Belki sizin motosikletinizin lastikleri için bambaşka bir basınç kullanılması gerekiyordur. Çokça soruluyor bana bu soru. Lastiklerime kaç Psi hava basayım, far ampulü nedir? aracıma hangi aküyü takmak lazım vb. Bu tarz bilgileri vermekten kaçınıyorum. Çünkü, kullanmadığım, detaylı bilgisine sahip olmadığım bir konu hakkında yorum yapamam, bilgi veremem. Fakat siz bu bilgilere kolaylıkla kullanma kitapçığından ulaşabilirsiniz. Yeter ki şu kitapçığın üzerindeki tozlara üfleyin ve açın, okuyun.

İnternette, topluluklarda, tamircilerde herkes bir şeyler söylüyor. Unutmayın ki sahip oluğunuz aracın en doğru bilgilerini, üreten fabrika söyler. Tabi ki bunu da sizlere kılavuz vasıtasıyla iletecektir. Diyorsanız ki 'benim aracım eski, hem ben bunu ikinci el aldım yanında gelmedi'. İnternette yapacağınız çok kolay bir aramayla bulabilirsiniz. Mümkünse telefonunuzda veya kolay erişebileceğiniz bir yerde bulundurun. Bu kılavuz sadece düğmelerin ne anlama geldiğini değil, çoğunlukla periyodik bakımların nasıl yapılacağını da anlatır. Elinizi kirletmekten korkmuyorsanız yapmayı deneyebilirsiniz veya gittiğiniz tamircide yapılan bakımı teyit etmiş olursunuz. Güvenli sürüşler dilerim.