Türkiye'de nüfusun çok büyük bir kısmı apartmanlarda yaşıyor. Böyle olunca da toplu yaşamanın bazı özellikli durumları oluyor.
YÖNETİCİ SEÇİMİ
Kat malikleri, ana gayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler. Ana yapının 8 veya daha fazla bağımsız bölümü olması durumunda yönetici seçilmesi zorunludur.
Yönetici, hem sayı hem de arsa payları bakımından kat maliklerinin çoğunluğu tarafından seçiliyor. Yönetici seçimi her yıl tekrarlanıyor ve eski yöneticilerin de tekrar seçilmesinde sakınca bulunmuyor. Eğer ana yapının bütün bölümleri tek bir kişinin mülkiyetinde olursa, kanunen yönetici de kendisi oluyor.
MAHKEME TARAFINDAN ATAMA
Bazen kat malikleri yönetici seçemiyorlar. Bu durumlarda, gayrimenkulün bulunduğu yer sulh hukuk mahkemesi tarafından, kat maliklerinden birisinin müracaatı üzerine (diğerlerinin görüşü de alınır) mahkeme tarafından bir yönetici atanıyor.
Mahkeme tarafından atanan yönetici de 6 ay geçmedikçe değiştirilemiyor. Atanan yönetici, seçilen ile aynı hak ve sorumluluklara sahip oluyor.
SİTELERDE ORTAK ALANLAR VE YÖNETİM
Site kapsamında bulunan birden çok yapının; ortak bahçesi, garajı, sosyal tesisleri ve alt yapı tesisleri olabiliyor. Buralar ortak kullanım alanları olup sitede oturan herkes tarafından kullanılabiliyor. Herkesin kullandığı bu ortak alanların giderleri ise tüm kat malikleri tarafından karşılanıyor.
Kat maliklerinin ortak alanların kullanım hakkından vazgeçmek, başka birisine devretmek gibi bir hakkı yok. Ayrıca buralarla ilişkin giderleri ödemekten de kaçınmaları söz konusu olmuyor.
Site içinde yer alan bloklar kendi sorunlarını, blokta bulunan kat malikleri kurulları aracılığıyla çözüyorlar. Yani bir anlamda kendi bloklarını kendileri yönetiyorlar. Sitenin genel yönetimi ise bir temsilciler kurulu tarafından yerine getiriliyor.