Ailesinden ayrı sokakta yaşayanlara iş becerisi kazandırma

İşsizlik makro düzeyde ülkelerdeki refahın ve büyümenin göstergesidir. Ülke düzeyinde işsizlik oranın azaltılması devlet yöneticilerinin en önemli faaliyet alanlarından biridir. Vatandaşlar bir işte çalışarak belirli bir kazanca sahip olarak temel ihtiyaçlarını giderip yaşamlarını sürdürmek ve ülkedeki refah düzeyinden pay almak isterler. Ailesinin yanında yetişen ve eğitim yaparak bilgi ve beceri kazananlar için bile iş bulmak ve çalışmak, gerek ülkenin ekonomik koşulları gerek işverenlerin aradıkları koşullar bakımından kolay değildir. Bu durum ailesinden ayrı sokakta yaşayanlar için zordur. Özellikle bir kazanca sahip olmadan sokakta yaşamak zorunda kalan ve evsiz olan kişiler için işsizlik sorunlarının çözülmesi daha zorlaşmaktadır. Bu kişilere iş bulunması ve toplumla bütünleşmesinin sağlanması önemli görevlerden ve sorumluluklardan birisidir.

Bu sorumluluğun giderilmesinde devletin yanı sıra işletmelere de görev düşmektedir. Bu nedenle evsiz kalan ve sokakta yaşamak zorunda kalan bu vatandaşlara iş becerisi kazandırılması gerekmektedir. Bu becerinin kazandırılmasında Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) gönüllü olarak katkıda bulunmaları ile daha hızlı ve etkili mümkün olabilmektedir. İşletmeler kurumsal sosyal sorumluluk projeleri kapsamında iş becerisi kazandırma sürecinde STK'lar ile işbirliği yaparak sokakta yaşayan ve evsiz olan gençleri işgüçlerine katabilirler.

STK'lar gerek devletin ve ilgili kurumların iş becerisi kazandırma fonlarından yararlanarak hazırlayacakları iş becerisi kazandırma programlarına ilişkin projeleri bazı işletmelerle iş garantisi anlaşmaları yaparak gerçekleştirebilirler. İşletmelerde kurumsal sosyal sorumluluk kapsamında iş kazandırma projelerine katılarak, kendi ihtiyaçlarına uygun iş becerisi kazanan ve 18 yaşına geldiğinde evsiz kalan gençlere iş vererek kurumsal olarak toplumsal sorumluluklarını yerine getirirler.

STK'lar hazırlayacakları iş becerisi kazandırma projeleri ile yetiştirme yurtlarındaki gençlerin iş becerilerini geliştirirken bu kapsamda eğitim almalarına da katkıda bulunarak kültürel düzeylerinin yükselmesine olanak sağlarlar. STK'ların oluşturacakları kamuoyu ile tüketicilerin, evsizler kategorisinde olanlara iş sağlayan kurumsal sosyal sorumluluk projesine sahip işletmelerin ürünlerine yönelmelerini sağlarlar.

1. Problem

İşsizlik sorunu yaşanan ülkemizde iş gücündeki rekabette dikkate alındığında evsizlerin iş bulması zordur. İş becerisi olmayan gençlerin toplum ile bütünleşmesi zor olup iş arama olanağı yoktur.

Bu konuda İş Kurumu'nun iş becerisi edinme programları çerçevesinde daha evsiz durumuna gelmeden bir iş becerisi kazanan gençler, iş sahibi olduklarında geçinme ve barınma olanağına da kavuşurlar. Böylece sokakta kalmaktan ve uyuşturucuya alışmaktan kurtulurlar. Sokakta yaşayan evsizlerin sayısı azaltıldığında hatta yok edildiğinde işlenen suçlarda da bir azalma olacaktır.

STK'ların bu alandaki gönüllü çalışmaları, toplumsal vicdanı etkileyecek gönüllülerin sayısının artmasını sağlayacaktır. Toplumsal gönüllülük ile birlikte oluşacak evsiz gençleri iş sahibi edindirme bilinci, bu gençlere işveren işletmelerin ürünlerine tüketici talebinin yönelmesine katkı sağlayacaktır.

STK'ların girişim ile evsiz gençlerin ücretlerinden kesilen vergi ve sosyal güvenlik oranlarında sağlanacak indirimler, işletmelerin sosyal sorumluluk projelerinin bu toplumsal sorunun çözülmesine yönelmesinde etkili bir rol oynayacaktır.