Agromegali hastalığını biliyor musunuz?

Hipofiz bezinin çok miktarda büyüme hormonu salgılaması nedeniyle oluşan bu hastalık sıklıkla görülmese de ölüm riskini 2-4 kat arasında arttırmaktadır. El, ayak ve yüz gibi organlarda aşırı büyüme ile kendini gösterir. Tanısı genel olarak 30 ila 50 yaş arasında konulabilmektedir. Tedavide geç kalınması kalp yetmezliğine neden olur ve metabolizmayı olumsuz etkiler.

Başlıca belirtileri; baş ağrısı, ellerde ve ayaklarda büyüme, burunda irileşme, dilin büyümesi, aşırı terleme, dişlerde seyrekleşme, ses kısıklığı, deride kalınlaşma olarak kendini gösterir.

Agromegali hastalığı çocukluk çağında ve büyüme plakları kapanmadan ortaya çıkarsa devlik meydana gelir. Bu çocuklarda abartılı boy uzaması görülür.

Hastalığın beraberinde getirdiği çeşitli komplikasyonlarda bulunmaktadır. Yüksek tansiyon, eklemlerde kireçlenme, şeker hastalığı, guatr, kalın barsakta oluşan polipler, uyku apnesi bunlardan en sık görülenleridir.

Hastalığın teşhisi, büyüme hormonun kanda ölçülmesi ve hipofiz bezinin görüntülenmesi ile konulur. Tedavide ilk önce cerrahi yöntem önerilir.

Hastalık genel olarak nadir görülmektedir yaklaşık olarak 200 bin kişi de 1 kişiyi etkilediği düşünülmektedir. Kadınlarda ve erkeklerde görülme sıklığı eşittir.

Agromegali hastalığında belirtiler yavaş ilerler bu nedenle tanı konulmasında geç kalınabilir. Hastaların büyük kısmı uygun tedavi ile sağlığına kavuşabilir. Cerrahi tedavi uygulanamayan veya cerrahi müdahaleye rağmen sonuç alınamayan hastalar için ilaç tedavi uygulanmaktadır. Tedavide temel amaç; büyüme hormonu ve IGF-I düzeyini normal seviyelere düşürmek ve tümör kitlesinde küçülme sağlamaktır. Cerrahi ve ilaç tedavisine olumlu yanıt vermeyen vakalarda ışın tedavisi uygulanır. Günümüzde ışın tedavisi konusunda çok gelişmiş teknolojiler mevcuttur ve bunlar ülkemizde de başarıyla kullanılmaktadır.