7524 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun -5

17) Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emekliler ve hak sahiplerine dosya

bazında 10.000 Türk lirası olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı  12.500 Türk lirasına yükseltilmiştir. (Madde 29)

5510  sayılı  Sosyal  Sigortalar  ve  Genel  Sağlık  Sigortası  Kanununda  değişiklik  yapılarak yaşlılık, malullük, ölüm aylığı almakta olan emekliler  ve hak sahiplerine dosya bazında 10.000 Türk lirası olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarının 12.500 Türk lirasına yükseltilmektedir.

18) %30 oranında kurumlar vergisi ödeyen  kurumlar vergisi mükelleflerinin kapsamı genişletilmiştir.(Madde 35) KVK’nın 32’nci maddesinde yapılan değişiklikle  8/

6/1994 tarihli ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna göre yap-işlet-devret modeli çerçevesinde gerçekleştirilen projeler ile 21/2/2013 tarihli ve 6428 sayılı Sağlık Bakanlığınca Kamu Özel İş Birliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması  Hakkında Kanun hükümlerine  göre  kamu  özel  iş  birliği  modeli çerçevesinde  yürütülen  projelerde sözleşmenin tarafı olarak faaliyette bulunan şirketler, % 30 oranında kurumlar vergisi ödemek zorunda olan mükellef grubuna dahil edilmiştir.

19) %10 oranında yurt içi asgari kurumlar vergisi getirilmiştir. (madde 36)

KVK’ya eklenen “Yurt içi asgari kurumlar vergisi” başlıklı  32/C maddesi ile kurumlar vergisi mükelleflerinin hesaplayacakları kurumlar vergisinin tespitine yönelik düzenleme yapılmış ve kurumların asgari % 10 oranında kurumlar vergisi  ödemeleri zorunluluğu getirilmiştir.

Düzenleme  uyarınca  32  nci  ve  32/A  maddeleri  hükümleri  dikkate  alınarak  hesaplanan kurumlar vergisi, öngörülen bazı indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olamayacaktır.

İndirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancı ibaresi, hesap dönemi sonundaki ticari bilanço  kârına  kanunen  kabul  edilmeyen  giderlerin  eklenmesiyle  bulunan  tutarı  ifade etmektedir. %10 oranını; sektörler, faaliyet konusu, iş kolları ya da üretim alanları itibarıyla ayrı ayrı ya da birlikte sıfıra kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmaya Cumhurbaşkanı, maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır.

20) Küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi getirilmiştir. (Madde 37-50)

Özellikle uluslararası alanda pek çok ülkede faaliyetleri olan büyük ölçekli yabancı kuruluşların ve bunların Türkiye’deki bağlı kuruluşlarının OECD düzenlemelerinde ön plana çıkan Asgari Kurumlar Vergisi uygulamasına, faaliyette bulunulan ülkeden kazançların diğer düşük oranlı ülkelere kaydırılmak suretiyle vergi aşındırmasına yol açabileceği düşüncesiyle uluslararası normlara da uyum sağlaması amacıyla asgari kurumlar vergisi uygulaması  getirilmektedir. Madde hükümleri, OECD,  AB, G20  ülkeleri tarafından başlatılan Sütun 1 (pillar 1) ve Sütun 2 (pillar 2)  uygulamalarını temel alan düzenlemeler içermektedir. Öngörülen asgari kurumlar vergisi oranı % 15’tir ve çok uluslu şirketlerin Türkiye’deki kazançları üzerinden hesaplanan  efektif kurumlar vergisi oranının bu  oranın altında olması durumunda uygulanacaktır.

Özellikle uluslararası alanda pek çok ülkede faaliyetleri olan büyük ölçekli yabancı kuruluşların ve bunların Türkiye’deki bağlı kuruluşlarının OECD düzenlemelerinde ön plana çıkan Asgari Kurumlar Vergisi uygulamasına, faaliyette bulunulan ülkeden kazançların diğer düşük oranlı ülkelere kaydırılmak suretiyle vergi aşındırmasına yol açabileceği düşüncesiyle uluslararası normlara da uyum sağlaması amacıyla asgari kurumlar vergisi uygulaması getirilmektedir.

Madde hükümleri, OECD,  AB, G20  ülkeleri tarafından başlatılan Sütun 1 (pillar 1) ve Sütun 2 (pillar 2)   uygulamalarını temel alan düzenlemeler içermektedir. Öngörülen asgari kurumlar vergisi oranı % 1 5’tir ve çok uluslu şirketlerin Türkiye’deki kazançları üzerinden hesaplanan efektif kurumlar vergisi oranının bu  oranın altında olması durumunda uygulanacaktır.

 

21) Yurtdışı çıkış harcı 50 TL’den 500  TL’ye çıkarılmıştır. (Madde 51)

Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından çıkış başına alınan harç tutarı 50  TL’den  500’ye  çıkarılırken,  harç  her  yıl  yeniden  değerleme  oranında  artırılarak uygulanacaktır.  Bu kapsamda hesaplanan harcın uygulandığı yılın ocak ayının onuncu günü sonuna  kadar  yapılan  yurt  dışına  çıkışlarda,  bir  önceki  yılın  sonu  itibarıyla  geçerli  tutar üzerinden yapılmış harç ödemeleri için fark ikmal edilmeyecektir.

------------------------

Kaynak: TÜRMOB