7524 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun-2

3) Ticari ve  mesleki  kazançlarda  günlük  hasılat  tespiti  ve  gelir  vergisi  matrahının belirlenmesine yönelik düzenleme yapılmıştır. (Madde 3)

GVK’nın mülga 69’uncu maddesinde yapılan yeniden düzenleme ile ticari veya serbest meslek faaliyetleri yönünden mükellefler nezdinde  bir ayda üçten, bir takvim yılında on ikiden az olmamak kaydıyla yapılacak yoklamalar neticesinde tespit edilen günlük hasılat tutarlarının ortalaması alınarak mükelleflerin aylık ve yıllık hasılat tutarlarının  tespit edilmesine; bu şekilde tespit edilen hasılat tutarları ile mükelleflerin faaliyette bulundukları döneme ilişkin beyan ettikleri hasılat tutarları karşılaştırılarak,  karşılaştırma sonucu bulunan farkın %20'den fazla olması durumunda mükelleflerin Vergi Usul Kanununda yer alan "izaha davet müessesesi" kapsamında izaha davet edilmesine yönelik düzenlemede bulunulmuştur.

4) Aracı hizmet sağlayıcıları ve  elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına yapılan ödemeler ile Cumhurbaşkanınca belirlenen sektörler veya faaliyet konularına ilişkin mal  ve  hizmet  alımlarına  yönelik  yapılan  ödemelerden  vergi  tevkifatı  yapılmasına yönelik düzenleme yapılmıştır. (madde 4, 33,34 )

GVK  94’üncü  maddesine  eklenen  19  ve  20’nci  bentler  ile  aracı  hizmet  sağlayıcıları  ve elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarına yapılan ödemeler ile mal ve hizmet alımlarına ilişkin gerçek kişilere yapılan ödemeler üzerinden Cumhurbaşkanınca belirlenen sektör ve faaliyet konuları dikkate alınarak vergi tevkifatı yapılması yönünde düzenleme yapılmıştır.

Benzer bir düzenleme Kanunun 33 ve 34’üncü  maddeleri ile Kurumlar Vergisi Kanununun tam mükelleflerde vergi  tevkifatı yapılmasına ilişkin 15’inci maddesi ile dar  mükelleflerde vergi  tevkifatı yapılmasına ilişkin 30’uncu  maddelerinde   yapılmıştır.

5) VUK teminat uygulamasında değişiklik yapılmıştır.  (Madde 5)

VUK 153/A maddesinde yapılan düzenleme ile; başkaca bir ticari, zirai ve mesleki faaliyeti olmadığı halde münhasıran sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirdiğinin vergi  incelemesine  yetkili  olanlarca  düzenlenen  rapor  ile  tespit  edilmesi  ve  mükellefiyet kaydının devamına gerek görülmediğinin raporda belirtilmesi üzerine işi bırakmış addolunan ve  mükellefiyet  kayıtları  vergi  dairesince terkin  edilenlerden  mükellefiyet  tesis  ettirmek isteyenler için istenen teminat uygulamasında bazı değişiklikler yapılmıştır. 

6)  Dijital  ortamda  gerçekleşen  iktisadi  faaliyetlerin  takibine  ilişkin  önlem  alma konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmektedir.  (Madde 6)

VUK Mükerrer 257’nci maddede yapılan değişiklikle Hazine ve Maliye Bakanlığının elektronik ticaretin yanı sıra internet dâhil olmak üzere her türlü dijital ortamın reklam, ilan, satış ve kiralama  gibi  iktisadi  ve  ticari  amaçlarla  kullanıldığı  hallerde  vergi  güvenliğini  sağlamak amacıyla önlem alma konusunda yetki verilmiştir.

7)  Kıymetli  madenler  borsasında  işlem  gören  kıymetli  madenlerin  değerleme işlemlerinde değerleme ölçüsü değişikliği yapılmıştır. (Madde 7)

VUK’un “borsa rayici” başlıklı 263’üncü maddesinde yapılan değişiklik ile kıymetli madenler borsasında işlem gören kıymetli madenlerin değerleme işlemlerinde değerleme ölçüsü olarak borsa rayici kullanılacaktır.

8)  VUK’nın  iktisadi  işletmelere  dahil  kıymetleri  değerleme  bölümüne  “Kıymetli madenler” başlığı ile yeni bir madde eklenmiştir. (Madde 8)

VUK  eklenen  274/A  maddesi  ile  kıymetli  maden  üretim  ve  alım-satım  ile  iştigal  eden mükelleflerin  aktiflerinde  ticari  mal  olarak  kayıtlı  olanlar  hariç  olmak  üzere,  mükelleflerin aktiflerinde tasarruf amacıyla tutmuş oldukları kıymetli madenler ile kıymetli maden ile olan alacak ve borçların borsa rayiciyle değerlenmesine yönelik düzenleme yapılmıştır.