7318 sayılı Kanunla yapılan değişiklikler-1

7318 sayılı Vergi Usul Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklikler yapıldı. Değişiklikler 30 Nisan 2021 tarih ve 31470 sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda yer aldı.

Buna göre Vergi Usul Kanunu' nda yapılan değişiklikler aşağıda kısaca özetlenmiştir.

- Faturanın yedi gün yerine daha kısa bir sürede düzenlenmesi hususunda Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir. (VUK md. 231/5)

Düzenleme ile mal veya hizmetin nev'i, miktarı, fiyatı, tutarı, satışın yapılma şekli, faaliyet konusu, sektör veya mükellefiyet türünü ayrı ayrı veya birlikte dikkate alarak, 7 günlük fatura düzenleme süresini indirme ya da faturanın malın teslim edildiği veya hizmetin yapıldığı anda düzenlenmesi zorunluluğu getirme konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.

- 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ile ve 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunu'na göre faaliyette bulunacaklardan doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak amacıyla teminat istenmesi (VUK m. md. 257/8)

VUK' nın mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasına (8) numaralı bent eklenerek, Hazine ve Maliye Bakanlığına, doğacak vergilerin tahsil güvenliğini sağlamak amacıyla 5015 sayılı Kanun ve 5307 sayılı Kanun kapsamında lisansa tabi faaliyetlerde bulunanlar ile bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve işaretleri kullanma zorunluluğu getirilen ürünleri imal veya ithal edenlerden 6183 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde yer alan menkul mallar hariç olmak üzere anılan maddeye göre teminat alma ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirleme konusunda yetki verilmiştir.

Maddede ayrıca teminat istenilmeyecek haller ile istenilecek teminatın belirlenmesinde; mükelleflerin vergiye uyumları, faaliyet alanı, hukuki statüsü, mükellefiyet süresi, aktif veya öz sermaye büyüklüğü, çalışan sayısı, hakkında sahte veya muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma yönünde olumsuz rapor ya da tespit bulunup bulunmadığı, iş veya üretim hacmi ile ürün ve mükellef gruplarının dikkate alınacağı belirtilmektedir.

Ayrıca 5307 sayılı Kanunun 17'nci maddesinde istenilen teminatı vermeyenler hakkında uygulanacak idari yaptırımlar için düzenleme yapılmaktadır.


[1]TÜRMOB, 'FATURA DÜZENLEME SÜRESİ VE ÇEK İBRAZLARINA İLİŞKİN YASA DÜZENLEMESİ YAPILDI', Mevzuat Sirküleri, 30.04.2021/92, s.3, https://turmob.org.tr/sirkuler/detailPdf/1c73346d-48a6-4329-8358-76959acf83f7/fatura-duzenleme-suresi-ve-cek-ibrazlarina-iliskin-yasa-duzenlemesi-yapildi, Erişim tarihi:01.05.2021