7143 sayılı Kanunda değişiklik” -4-

7143 sayılı 'Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun' -4-

II- İŞLETMEDE MEVCUT OLDUĞU HALDE KAYITLARDA YER ALMAYAN EMTİA, MAKİNE, TEÇHİZAT ve DEMİRBAŞLAR:

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları kendilerince veya bağlı oldukları meslek kuruluşlarınca tespit edilecek rayiç bedel üzerinden bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar bir envanter listesi ile vergi dairelerine bildirmek suretiyle aktiflerine / defterlerine kaydedebilirler.

Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, aktiflerine kaydedecekleri emtia için ayrı, makine, teçhizat ve demirbaşlar için ayrı olmak üzere özel karşılık hesabı açacaklardır. Emtia için açılacak karşılık sermayenin bir cüzü kabul edilecek ve ortaklara dağıtılması halinde veya işletmenin tasfiyesi aşamasında dağıtımı esnasında gelir unsuru sayılmayarak vergiye tabi tutulmayacaktır.

Makine, teçhizat ve demirbaşlar için açılacak karşılık birikmiş amortisman olarak kabul edilecektir.

Genel orana tabi beyan edilecek makine, teçhizat, demirbaş ve emtialar rayiç bedelleri üzerinde %10 oranı, indirimli oran tabi diğer makine, teçhizat, demirbaş ve emtialar bedeli üzerinde tabi olduğu oranların yarısı (%50) esas alınarak katma değer vergisi hesaplanarak ayrı bir beyanname ile sorumlu sıfatıyla beyan edilecek, beyanname verme süresi içinde ödenmesi gerekmektedir.

Kayıtlara alınacak makine, teçhizat ve demirbaşlar üzerinden beyan edilerek ödenen KDV tutarı, ödemenin veya tahakkukun yapıldığı döneme ait katma değer vergisinden indirilemez. Emtia üzerinden ödenen Katma Değer Vergisi genel esaslara göre indirim konusu yapılacaktır. Bu madde kapsamında beyan edilen kıymetlerin satılması halinde satış bedeli, bunların deftere kaydedildiği değerlerden düşük olamaz.

III- KAYITLARDA YER ALDIĞI HALDE İŞLETMEDE BULUNMAYAN EMTİA, KASA MEVCUDU ve ORTAKLARDAN ALACAKLAR:

III. 1- Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, kayıtlarda yer aldığı halde işletmelerinde yer almayan emtialarını, bu kanunun yayım yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın (Ağustos 2018) sonuna kadar aynı neviden emtialar ilişkin cari yıl kayıtlarına göre tespit edilen gayrisafi kar oranını dikkate alarak fatura düzenleyerek ve her türlü vergisel yükümlülüklerini yerine getirmek suretiyle kayıt ve beyanlarına göre dönemin gelir tablosuna intikal ettirebilirler.

Eczaneler stoklarında kaydi olarak yer aldığı halde fiilen bulunmayan ilaçları, bu kanunun yayımlandığı üçüncü ayın (Ağustos 2018) sonuna kadar maliyet bedeli üzerinden fatura düzenlemek suretiyle kayıtlardan çıkarabilirler. Bu suretle kayıtlardan çıkarılacak ilaçların maliyeti üzerinden %4 oranında hesaplanan katma değer vergisini ayrı bir beyanname ile beyan ederek, doğacak KDV sini beyanname verme süresi içinde ödemeleri gerekmektedir. Aktiften düşülecek stoklar için ödenen KDV tutarı hesaplanan katma değer vergisinden düşülemeyeceği gibi, dönemin gelir ve kurumlar vergisi matrahın hesaplanmasında gider olarak dikkate alınamaz.

Gayrisafi kar oranını cari yıl kayıtlarına göre tespit edilemediği hallerde mükellefin bağlı olduğu meslek odalarının belirleyeceği oranlar esas alınır.

Bu hükme göre göre ödenmesi gereken Katma Değer Vergisi ilk taksiti beyanname verme süresi içinde, izleyen taksitler, beyanname verme süresini izleyen ikinci ve dördüncü aylarda olmak üzere üç (3) eşit taksitte ödenecektir.

III. 2- Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede yer almayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklar, bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31.12.2017 tarihi itibariyle düzenleyecekleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmede bulunmayan kasa mevcutları ve işletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısıyla ortaklardan alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarlarını bu kanunun yayımlandığı tarihi takip eden üçüncü ayın (Ağustos 2018) sonuna kadar beyan ederek, bu beyan edilen tutarlar üzerinden %3 oranında vergi hesaplayarak beyanname verme süresi içinde ödenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda ödenen vergiler, gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak kabul edilemez.

Bu madde kapsamında beyan edilen tutarlar nedeniyle ilave bir tarhiyat yapılamaz. Bu konuyla ilgili yapılan beyan üzerinden ödenen %3 oranındaki vergi ile bilançodan tenzil edilerek gelir tablosuna aktarılarak gider yazılacak tutarlar, gelir veya kurumlar vergisi matrahlarından indirim (gider) konusu yapılamazlar.

IV- MESLEK KURULUŞLARINA OLAN AİDAT BORCLARI:

5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar (Ticaret / Sanayi Odaları ve Borsa) üyelerinin 31.03.2018 tarihi ile bu tarihten önce ödenmesi gerektiği halde ödenmemiş olan aidat, navlun hasılatından alınacak oda payları ve borsa tescil ücretleri asıllarının ödenmemiş olan kısımlarının, bu kanunun yayımını izleyen ikinci ayın (Temmuz 2018) sonuna kadar birinci taksiti ile kalanı aylık dönemler halinde ve azami toplam altı eşit taksitte ödenmeleri halinde, bu alacaklar için uygulanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri alacaklardan vazgeçilir.

Bu aftan yararlanmak için kanunun yayımını takip eden ikinci ayın (Temmuz2018) sonuna kadar, alacaklı meslek kuruluşa başvurulması gerekmektedir. Bu talebe binaen ödenmesi gereken taksitlerin sürelerinde ödenmemesi halinde ödenmeyen alacaklara isabet eden faiz, gecikme faizi ve zammı gibi feri alacaklar ilgili mevzuat hükümlerine göre tahsil edilir.

Üyelerin, meslek kuruluşlarının bu alacakları için dava açmış olmaları halinde, aftan yararlanmak için davalarından vazgeçmeleri gerekmektedir.

Aynı uygulama, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler / Yeminli Mali Müşavirler, Avukatların meslek odalarına ve Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına olan aidat vb. borçları bulunan üyeler, borçlarını yukarıda TOBB için belirttiğimiz kıstaslar çerçevesinde yapılandırılabilecekleri yönünde düzenleme yapılmıştır.

V- MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ

Bu kanunun yayımlandığı tarih itibariyle (bu tarih dahil -2018 yılı motorlu taşıtlar vergisi 2'nci taksiti hariç) ödenecek motorlu taşıtlar vergisi ve bu vergiye bağlı gecikme faizi ve gecikme zammı yerine, bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar anapara ile ödenmeyen bu vergiye Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ait olduğu taşıt için, yapılandırılma yapılması mümkündür.