7103 Sayılı Kanunla İlgili Gelir Vergi Düzenlemeleri (3)

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu Düzenlemeleri :

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunun 2'nci maddesinde yer alan tanımlarda Minibüsler için kullanılan on beş oturma yeri ifadesi on yedi oturma yeri, Otobüsler için kullanılan on altı oturma yeri ifadesi on sekiz oturma yeri şeklinde değiştirilmiştir. Ayrıca aynı maddeye elektrik motorların ilişkin 2 bent olarak yeni tanım eklenmiştir.

21 Motor Gücü: Taşıtların elektrik motorlarını imal eden fabrikalarca uluslar arası normlara göre tespit edilen ve kilovat (kW) olarak ifade edilen azami güçtür.

(7103 sayılı kanunun 17'ncı maddesiyle 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 2'nci maddesinin dördüncü fıkrasından yapılan bu değişiklik, 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girmektedir.)

Aynı kanunun 5, 6, 11 ve geçici 8'nci maddelerinde değişiklikler yapılmış olup, bu değişiklikler 01.01.2019 tarihinden itibaren yürürlüğe girmektedirler.

(7103 sayılı kanunun 18-19-20 ve 21'nci maddelerinde yapılan değişiklikler olup, bu değişiklikler 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe girmektedirler.)

Harçlar Kanunu Düzenlemeleri :

Açılmış davalarda uyuşmazlıkların arabuluculuk yoluyla çözümlenmesi halinde, arabuluculuk son tutanağına dayalı olarak verilen kararlarda 35,90 TL harç alınacağı yönünde düzenleme yapılmıştır.

Katma Değer Vergisi Kanunu Düzenlemeleri :

Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin su, kanalizasyonu, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme tesisleri ile yol yapımına ve küçük sanayi sitelerindeki işyerlerinin inşasına ilişkin, bunlara veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ve hizmet ifaları katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda kantin olarak belirlenen alanların okul aile birlikleri tarafından kiraya verilmesi işlemleri katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununa göre sanayi sicil belgesine haiz, katma değer vergisi mükelleflerine münhasıran imalat sanayinde kullanılmak üzere yapılacak yeni makine ve teçhizat teslimleri ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesine, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, 6550 sayılı Araştırma Alt yapılarının Desteklenmesine dair Kanunun kapsamındaki araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge yenilik ve tasarım faaliyetinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerde kullanılmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimleri 31.12.2019 tarihine kadar katma değer vergisinden müstesnadır.

(7103 sayılı kanunun 31'nci maddesiyle 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununa eklenen Geçici 39'ncu maddesi, 01.05.2018 tarihinde yürürlüğe girmektedir.)

Devam Edecek