7103 Sayılı Kanunla İlgili Gelir Vergi Düzenlemeleri (2)

Vergi Usul Kanunu Düzenlemeleri :

- Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili kanunlarına binaen mükelleflerden talep edilen ve bu kurum ve kuruluşların görevleri için gerekli olan ve süreklilik arz eden bilgilerin, bu kurum ve kuruluşlara verilmesinin vergi mahremiyetinin ihlali anlamına gelmeyeceğini ve bu bilgileri vergi mahremiyeti kapsamındaki bu bilgileri muhafazasını sağlamaları yönünde yükümlülükler getirilmiştir.

- İmha edilmesi gereken mallarla ilgili olarak, gıda veya ilaç gibi bozulma, çürüme veya son kullanma tarihinin geçmesi gibi nedenlerle imha edilmesi gereken malların, emsal bedelinin, takdir komisyonu kararı olmaksızın mükelleflerce değerlemesinin yapılabilmesine olanak sağlanmıştır. Bu kapsamda işlem tesis edilebilmesi için, bu mahiyetteki imha işlemleri süreklilik arz eden mükelleflerce Maliye Bakanlığına başvurmaları ve bu başvuruda mükellefin geçmiş yıllardaki işlemleri, fiili üretimi, satış ve imha sonuçları ile sektördeki diğer mükelleflerin durumu, yetkili idare, oda ve kuruluşların görüşleri de dikkate alınmak suretiyle değerlendirilir. Bu değerlendirme neticesinde, Maliye Bakanlı ile karşılıklı anlaşmak suretiyle tayin olunan imha oranını aşmamak kaydıyla imha edilen emtianın emsal değeri sıfır olarak kabul edileceği yönünde düzenleme yapılmıştır.

- Yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yaban tam mükellef sermaye şirketlerine, işe başladıkları (yeni kurulan) hesap dönemi ve bu dönemi takip eden hesap döneminde sermaye olarak yurt dışından getirilen yabancı paralar için yeni bir değerleme müessesesi getirilmiştir.

Düzenlemede, bu amaçla getirilen yabancı paraların işe başlama hesap dönemini takip eden hesap dönemi sonuna kadar kullanılmayan kısmı ile yatırım teşvik belgesinde öngörülen yatırımları gerçekleştirmek üzere kullanılan kısmı için yabancı para değerlemesi nedeniyle ortaya çıkacak kur farkının vergilendirilmeyerek fon hesabına alınacağı ve şirketin ticaret sicilinde tescil tarihini takip eden üç ayın sonuna kadar yatırım teşvik belgesi almak üzere müracaat etmesi şartı ile sermayen dolayı doğacak kur farkının vergi kapsamına alınmayacağı yönünde düzenleme yapılmıştır.

- Elektronik olarak düzenlenmesi gereken belgelere ilişkin maddede belirtilen fiiller için kesilecek Usulsüzlük Cezaları için düzenleme yapılmıştır. Belgelerin elektronik olarak düzenlenmesi gerekirken Maliye Bakanlığınca belirlenen zorunlu haller hariç olmak üzere kağıt olarak düzenlenmesi halinde özel usulsüzlük cezasını gerektirecektir.

- Vergi Usul Kanunun 107/A maddesinde yer alan yetkiye istinaden Maliye Bakanlığı tarafından getirilen yükümlüklere uyulmaması halinde kesilecek usulsüzlük cezalarıyla ilgili düzenleme yapılmıştır.

- Vergi Usul Kanunu kapsamında kesilecek usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında yapılacak indirim oranı 1/3'ten 1/2 olarak değiştirilmiştir.

- Tarhiyat öncesi uzlaşma başlıklı Ek 11/1 maddesinde yapılan değişiklikle, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamından çıkartılması yönünde düzenleme yapılmıştır.

- Vergi Usul Kanununa eklenen Geçici 30'ncu madde ile, yatırım teşvik belgesi olsun veya olmasın imalat sanayinde (sanayi sicil belgesine haiz) veya Ar-Ge yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılan ve 31.12.2019 tarihine kadar alınan yeni makine ve teçhizatın mevcut amortisman sürelerinin (faydalı ömrün) yarısı kadarlık daha kısa bir sürede amortismana tabi tutularak gider yazılmasına imkan getirilmiş ve bu şekilde belirlenen amortisman oran ve süreleri izleyen yıllarda değiştirilemeyeceği yönünde düzenleme yapılmıştır.

Devam Edecek