7103 Sayılı 'Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun' 27 Mart 2018 tarihli ve 30373 sayılı (2. Mükerrer) Resmi Gazete'de yayımlandı.
Kanun ile yapılan düzenlemelerden bazılarına aşağıda maddeler halinde yer verilmiş olup; bu yazımda sadece Gelir Vergisi Kanunu ile ilgili yapılan düzenlemelere yer vereceğim.
- İlave istihdamın teşvikine ilişkin yeni düzenlemeler yapılmıştır.
- İşverenlere ilişkin asgari ücret desteğine 2018 yılında da devam edilmektedir.
- Kreş ve gündüz bakımevi hizmetine ilişkin yapılan ödemelerin bir kısmı vergiden istisna edilmiştir.
- Kıdem tazminatından istisna tutarın hesabına dahil edilecek ödemelere yeni eklemeler yapılmıştır.
- İkale sözleşmesi, karşılıklı sonlandırma sözleşmesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödeme ve yardımların ücret kapsamında değerlendirildiğine yönelik düzenleme yapılmıştır.
- Asgari ücretin yıl boyunca vergi dilimi değişikliklerinden etkilenmemesini sağlayacak kalıcı düzenleme yapılmıştır.
- İmha edilmesi gereken emtianın emsal bedelinin, takdir komisyonu kararı olmaksızın mükelleflerce değerlemesinin yapılabilmesine yönelik düzenleme yapılmıştır.
- Yeni kurulan ve yatırım teşvik belgesi alan sermaye şirketlerince, yurtdışından getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paralar kur değerlemesine tabi tutulmaması sağlanmıştır.
- Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için yapılabilecek indirim oranının 1/3'ten 1/2' ye çıkarılmıştır.
- Yeni alınan makine ve teçhizatın mevcut amortisman sürelerinin yarısı kadarlık daha kısa bir sürede amortismana tabi tutularak gider yazılabilmesine imkan sağlanmıştır.
- Elektrik motorlu taşıtlar Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu kapsamına alınmıştır.
- Yeni makina ve teçhizat alımları KDV'den istisna edilmiştir.
Gelir Vergisi Kanunu Düzenlemeleri :
Gelir Vergisi Kanununun Vergiden muaf esnaf başlıklı 9'ncu maddesine eklenen 9 No'lu fıkra ile elektrik enerjisi üretiminin teşvik edilmesi amacıyla, sahibi oldukları veya kira ile oturdukları konutlarda, Elektrik üretim lisansı almadan konutun çatısına ve ya cephesine kuracakları 10 kW (10 Kw dahil) yenilebilir elektrik enerjisi üretimini yapan ve üretilen bu enerjinin kendi ihtiyacından fazlasını tedarik şirketlerine (dağıtım) satışını yapan gerçek kişiler gelir vergisinden muaf esnaf kapsamına alınmıştır.
İşverenlerce, kadın hizmet erbabına kreş ve gündüz bakım evi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatler, işverenlerce bu menfaatin verilmediği durumlarda, bu hizmetin alınacağı gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden alınması halinde, her bir çocuk için aylık asgari ücretin brüt tutarının %15'ini (2018 yılı için; 2.029,50 TL x %15 = 304,43 TL) aşmamak üzere gelir vergisinden istisna edilmiştir. Ödemenin bu tutarı aşması halinde aşan kısım ücret olarak vergiye tabi tutulması gerekmektedir. Bu fıkrada yer alan %15 oranını %50'ye kadar yükseltmeye Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir.
Hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra hizmet erbabına, karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödeme ve yardımlar ücret kapsamında değerlendirilecek ve çalışanın tabi olduğu mevzuata göre kıdem tazminatına ilişkin söz konusu istisna tutarının hesabında dikkate alınması gerektiği hususunda açıklık getiren düzenleme yapılmıştır. Gelir Vergisi Kanununun 61'nci maddesindeki ücretin tanımı, bu değişikliğe göre yeniden düzenlenmiştir.
Asgari geçim indirimi uygulamasında, bekar ve çocuksuz bir asgari ücretlinin durumu esas alınmak suretiyle, gerek bu durumdaki ücretlilerin gerekse net ücreti vergi tarifesi uygulanması nedeniyle içinde bulunulan yılın (ilgili yılın başındaki veya dönemsellik olarak) geçerli asgari ücretin net tutarının altında kalanların, Gelir Vergisi Kanunun 103'ncü maddesindeki vergi tarifesindeki artış nedeniyle net asgari ücretin düşük hesaplanması halinde aradaki fark tutar asgari geçim indirimine ilave edilerek, çalışana ilgili dönemdeki net asgari ücret tutarına yükseltilecek ve ücret vergi tarifesinden orandan dolayı kaynaklanan vergi artışını telafi edilecek şekilde düzenleme yapılmıştır.
Devam Edecek