Amme Alacağının Korunmasına İlişkin Hükümler
1) Teminat isteme (6183/9)
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 344 üncü maddesi uyarınca vergi ziyaı cezası kesilmesini gerektiren haller ile 359 uncu maddesinde sayılan hallere temas eden bir amme alacağının salınması için gerekli muamelelere başlanmış olduğu takdirde vergi incelemesine yetkili memurlarca yapılan ilk hesaplara göre belirtilen miktar üzerinden tahsil dairelerince teminat istenir.
2) Şahsi kefalet (6183/11)
6183 sayılı Kanunun 10 uncu maddesine göre teminat sağlayamayanlar muteber bir şahsı müteselsil kefil ve müşterek müteselsil borçlu gösterebilirler.
3) Teminat hükmünde olan eşya (6183/11)
Bar, otel, han, pansiyon, çalgılı yerler, sinemalar, vb yerler içerisinde bulunan eşya ve malzeme 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 270, 271 inci maddeleri hükümleri mahfuz kalmak şartıyla bu müesseselerin işletilmesinden doğan amme borçlarına karşı teminat hükmündedir.
4) İhtiyati haiz (6183/13)
6183 sayılı kanunun 13 üncü maddesinde sayılan hallerden herhangi birinin mevcudiyeti takdirinde hiçbir müddetle mukayyet olmaksızın alacaklı amme idaresinin mahalli en büyük memurunun kararıyla, haczin ne suretle yapılacağına dair olan hükümlere göre, derhal ihtiyati haciz tatbik olunur.
5) İhtiyati tahakkuk (6183/17)
6183 sayılı kanunun 17 nci maddesinde sayılan hallerden birinin bulunması takdirinde ilgili birimlerce mükellefin henüz tahakkuk etmemiş vergi ve resimlerinden Maliye Bakanlığınca tespit ve ilan edilecek olanlarla bunların zam ve cezalarının derhal tahakkuk ettirilmesi hususunda yazılı emir verebilir.
6) Amme alacaklarında rüçhan hakkı (6183/21)
Üçüncü şahıslar tarafından haczedilen mallar paraya çevrilmeden evvel o mal üzerine amme alacağı için de haciz konulursa bu alacak da hacze iştirak eder ve aralarında satış bedeli garameten taksim olunur.
7) Amme alacaklarını kesip ödemek mecburiyetinde olanlar (6183/22)
Amme alacağını borçlusundan kesip tahsil dairesine ödemek mecburiyetinde olan hakiki ve hükmi şahıslar, bu vazifelerini kanunlarında veya bu kanunda belli edilen zamanlarda yerine getirmedikleri takdirde, ödenmeyen alacak bu hakiki ve hükmi şahıslardan bu kanun hükümlerine göre tahsil olunur.
8) Amme alacağı ödenmeden yapılmayacak işlemler ile işlem yapanların sorumlulukları
(6183/22-A)
6183 sayılı kanunun 22/A maddesine göre tahsil dairelerince vadesi geçmiş borcun bulunmadığına ilişkin belge aranılması ve yapılacak ödemelerden istihkak sahiplerinin amme borçlarının kesilerek ilgili tahsil dairesine aktarılması zorunluluğu getirilen işlemlerde getirilen düzenlemelere uymayanlara verilecek idari para cezası
9) Tahsil edilen amme alacaklarından yapılacak reddiyat sebebiyle mahsuplar (6183/23)
Tahsil edilip de kanuni sebeplerle reddi icap eden amme alacakları, istihkak sahiplerinin reddiyatı yapacak olan amme idaresine olan muaccel borçlarına mahsup edilmek suretiyle reddolunur.
10) İptal davaları (6183/24)
Amme borçlusunun 6183 sayılı kanunun 27, 28, 29 ve 30 uncu maddelerinde yazılı tasarruf ve muamelelerinin iptali için umumi mahkemelerde dava açılır ve bu davalara diğer işlere takdimen umumi hükümlere göre bakılır.