Türkiye’de ihracat hacmi son yıllarda dikkat çekici bir büyüme trendi gösteriyor. TÜİK’in 2024 yılı verilerine göre, ihracat hacmi bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2,4 artarak 261 milyar 855 milyon dolar seviyesine ulaştı, bu rakamlar ile birlikte de cumhuriyet tarihimizin rekoru kırılmış oldu. Bu ihracat değerinde 56 milyar 837 milyon dolar ile İstanbul birinci sırayı alırken, Kocaeli 32 milyar 5 milyon dolar ile ikinci sırayı, İzmir 23 milyar 817 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

Geride kalan 2023 yılında 139.830’a ulaşan ihracatçı firma sayısı da aynı şekilde yükselmeye devam ediyor. Bu dikkat çekici büyümeyle birlikte ihracatçı firmaların ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) ihtiyaçları da artıyor. İhracat hacminin büyümesi, firmaların operasyonlarını daha verimli yönetmesi ve kaynaklarını daha etkin kullanması gereksinimini ortaya çıkarıyor.

ERP sistemleri, ihracatçı firmaların entegre iş süreçlerini yönetmeleri için en önemli araçlardan biri haline geliyor. Tedarik süreci, üretim, finans, envanter yönetimi, satış gibi birbirine entegre ve kompleks iş süreçlerinin verimli bir şekilde yönetilebilmesinde ERP sistemleri önemli rol oynuyor. İhracat yapan firmalarda özellikle tedarik zinciri yönetimi zorlaşabilirken ERP sistemleri bunun için de süreci daha şeffaf ve takip edilebilir hale getiren çözümler sunuyor.

Artan ihracat hacmi doğrudan ERP ihtiyaçlarına yansıyor

 

İhracat hacminin artması, firmalar için üretim ve operasyon süreçlerinin karmaşıklaşması gibi sonuçlar doğurabiliyor. ERP sistemleri, kaynakların daha etkin kullanılmasını sağlayarak maliyetleri düşürüyor ve verimi artırıyor. Stok yönetiminden üretim planlamasına kadar tüm süreçleri dijitalleştirme ve otomatize etmeye yardımcı olan ERP sistemleri, ihracatçı firmaların küresel rekabette öne çıkmasına destek oluyor.

IAS Canias ERP sistemleri; ihracat yapan firmalara esnek, kişiselleştirilebilir ve entegre çözümler sağlayarak Türkiye’nin büyüyen ihracat hacmine önemli katkılar sunuyor. Canias ERP sistemi, farklı sektörlerde çalışan firmaların ihtiyaçlarını karşılamak için birçok modüler özellik bulunduruyor. Büyüyen ihracat ekosisteminde önemli rol alan KOBİ’lerden büyük ölçekli firmalara kadar geniş bir yelpazeye hizmet veren IAS Canias, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre adapte edebileceği yazılımıyla firmaların süreçlerini en verimli şekilde yönetmesine yardımcı oluyor.

IAS Türkiye ve Küreselden Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Can Karabiber, Türkiye’yi küresel ihracat sahasında daha rekabetçi hale getirebilmek üzere etkin ERP kullanımının önemini şöyle özetliyor: 

“İhracat süreçleri genellikle lojistik, döviz kurları, gümrük işlemleri, yasal uyumluluk ve farklı coğrafyalardaki iş operasyonlarının entegrasyonu gibi birçok bağlantılı alanı içeren komplike operasyonlardır. Bu operasyonların birbirine paralel biçimde sorunsuz sürdürülebilmesi için entegre dijital sistemlerin kullanımı kaçınılmazdır. Canias ERP, bu zorlukları yönetmek için geliştirilmiş modüler ve esnek yapısı ile ihracatçı firmaların ihtiyaçlarına yönelik kapsamlı çözümler üretiyor. Sektöre ve firma büyüklüğüne göre özelleştirilebilir bir yapıya sahip Canias ERP, IoT teknolojisiyle süreç yönetimine esneklik kazandırırken tüm datanın tek bir yerden yönetilmesiyle karar alma süreçlerinin kolaylaşmasına katkıda bulunuyor. Endüstri 4.0’a hazır Canias ERP teknolojisi, Türk ihracatçıların başarılarını bir adım öteye taşımak için hazır.”

Uluslararası ticaret gibi çok aşamalı ve hata riski yüksek bir alanda ERP hizmetleri büyük önem kazanıyor. Manuel işlemlerdeki hata payını minimize etmek, sevkiyat ve lojistiği anlık ve sürekli olarak takip etmek, gelişmiş raporlama ve analiz araçlarıyla finansal ve operasyonel veriyi izlemek gibi işlemleri birlikte yürüten ve otomatize eden ERP sistemleri; geleceğin Türkiye’sinin hızla büyüyen ihracat hacmine ivme kazandırıyor.

 

Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul İçin Geri Sayım Başladı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul İçin Geri Sayım Başladı

İhracat hedefleyen şirketlerin yol arkadaşı: ESM

 

Öte yandan IAS’nin kurumsal sürdürülebilirlik modulü (ESM), ihracat hedefleyen işletmelerin bu yoldaki en büyük yol arkadaşı olmaya da aday. Sürdürülebilirlik modülü esasen en çok Avrupa standartlarına uyum sağlamaya yönelik ihracat yapmak isteyen işletmelerim karbon ayak izlerini hesaplamalarına olanak sağlayan bir modül. ESM ile işlemelerin Avrupa Birliği kurallarına uyum sağlamak için gereken adımları atmasına yardımcı olmayı hedeflediklerini belirten Can Karabiber, konu hakkında şunları söyledi: “Bilindiği üzere enerji, günümüzün öne çıkan konularından bir tanesi ve Avrupa Birliği’nin de bu konuda ciddi kuralları bulunuyor. Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı için ESM kullanacak işletmeler bu modül ile enerji tüketimi ve performans göstergelerini izleyebilir, karbon ayak izini hesaplayarak bunu azaltmak için gerekli önlemleri alabilir ve gerçek zamanlı veri takibiyle sürdürebilir operasyonlar yürütebilirler. Doğal kaynaklarımızı koruyarak sürdürülebilir geleceğe katkı sunmak ve bu şekilde 2050 İklim nötr hedeflerine ulaşmak isteyen işletmeler için de ESM’nin biçilmiş kaftan olduğunu söylemek isterim.”

Kaynak: HABER MERKEZİ