252 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde tevkif yoluyla kesilen vergilerin yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinden mahsubu ve kalan kısmın iadesi, geçici verginin mahsup ve iadesi ile ilgili işlemlere ilişkin düzenleme ve açıklamalar yer almaktadır.
Bu Tebliğ ile 252 Seri No.lu tebliğdeki, diğer vergi borçlarına mahsup veya nakden iadesi ve gelir ve kurumlar vergisi ile ilgili vergi hatalarından kaynaklanan iade işlemlerine ilişkin bölümlerindedeğişiklikler yapılmıştır.
315 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Yapılan Değişiklikler Özet Olarak Şöyledir.
1) Yıllın Gelir ve Kurumlar Vergisi Beyannamelerinde Gösterilen Kesitin Yoluyla Ödenen ve İadesi Gereken Verginin Diğer Vergi Borçlarına Mahsup ve İadesi
Yıllık Gelir veya Kurumlar Vergisi beyannameleri ile beyan edilen gelir veya kurum kazancı üzerinden hesaplanan vergiden yıl içinde tevkif yoluyla kesilen vergiler mahsup edilmektedir. Bu mahsup sonrası kalan kesintilere ait verginin ret ve iadesi veya mahsup yoluyla itfası gerekmektedir.
Yıllık beyannamelerde gösterilen tevkif yoluyla kesilen vergilerin döneme ait kazançtan doğan vergiden mahsup edildikten sonra kalan kısmının diğer vergi borçlarına mahsup talebi tutarına bakılmaksızın, inceleme raporu ve teminat aranılmadan yerine getirilmektedir.
Diğer taraftan, 429 Sıra No.lu VUK GT hükümleri uyarınca, iade hakkı doğuran işlemler nedeniyle nakden veya mahsuben yapılacak iade talepleri, Gelir İdaresi Başkanlığı internet vergi dairesi üzerinden elektronik ortamda, 429 no.lu VUK Genel Tebliği ekindeyer alan; kesinti yoluyla ödenen vergilerin; nakit iade veya mahsup talepleri için (1A), Geçici vergiden doğan verginin nakden iadesi veya diğer vergi borçlarına mahsup için (1B) , Fazla veya yersiz ödenen verginin nakden iade veya mahsup talepleri (1C) standart dilekçeler kullanılmak suretiyle yapılmaktadır.
Buna göre, tevkif yoluyla kesilen vergilere ilişkin olarak 252 Seri Nolu VUK Genel Tebliğindeki 10.000,00 TL tutar nakden iade edilecek bu tebliğle 50.000,00 Türk Lirasına kadar olan tutar vergi incelemesi veya Yeminli Mali Müşavir Raporu aranmadan yerine getirilecek olup, nakden iade tutarı 50.000,00 TL sını geçmesi halinde iade talebi, yeminli mali müşavirle tam tasdik sözleşmesi akdedilmiş olması halinde ve tasdik raporunda yer verilmesi şartıyla 500.000,00 TL ya kadar olan kısmı iade edilebilir. 500.000,00 TL yi aşan kısmın nakden iade talepleri vergi müfettişi raporuna binaen yapılacaktır. Nakden iade talebinde bulunan mükellefin YMM ile tam tasdik sözleşmesi bulunmaması halinde 50.000,00 TL yi aşan iade talepleri vergi müfettişi raporu ile iade alınabilir. Teminat vermek kaydıyla nakit iadesi de alınabilir. Teminatın çözümü vergi müfettiş raporuna binaen yapılacaktır.
Bu kapsamda nakden iade talep müracaatında;
- Ücret geliri elde edenler için işveren tarafından vergi kesintisinin yapıldığını gösteren yazının onaylı örneğinin,
- Gayrimenkul sermaye iradı elde edenler için kira kontratının onaylı örneğinin,
- Menkul sermaye iradıelde edenler için vergi kesintisinin yapıldığını gösteren belgenin onaylı örneğinin,
- Serbest meslek kazancıelde edenler için tevkif yoluyla kesilen vergilerin vergi sorumlusu adına tahakkuk ettiğini gösteren belgenin onaylı örneğinin,
- Kurumlar vergisi mükellefleri ile ticari veya zirai kazanç elde edenler için tevkif yoluyla kesilen vergilerin vergi sorumluları tarafından ilgili vergi dairesine ödenmiş olduğuna ilişkin belgenin ilgili kurumca onaylanan bir örneğinin,
iade işlemini gerçekleştirecek olan vergi dairesine iade talep dilekçesi (1A) ile birlikte ibraz edilmesi yeterli olacaktır.
Bu kapsamda yapılacak nakden iade işlemlerinde tevkifat yapılan kişinin adısoyadı, vergi kimlik numarası(T.C. kimlik numarası), ödemenin gayri safi tutarıve yapılan tevkifatın tutarına ilişkin bilgiler ile tevkif yoluyla kesilen vergilerin ödenip ödenmediği hususunun vergi daireleri tarafından GİBİNTRANET/Yönetim Bilgi Sistemi (YBS) ekranından tespit edilebilmesi durumunda, bu bilgilere ilişkin belgeler mükelleflerden ayrıca kağıt ortamında aranılmayacaktır.
Ancak, nakden iadeye ilişkin bilgilerin YBS ekranından tespit edilememesi durumunda belirtilen belgelerin dilekçe ekinde istenilmesine devam edilecektir.
Nakden yapılacak iade taleplerinin 50.000,00 Türk Lirasını aşması halinde, 50.000,00 Türk Lirasınıaşan kısım Vergi Usul Kanununa göre vergi inceleme yetkisi bulunanlarca yapılacak inceleme sonucunda düzenlenecek vergi inceleme raporuna göre iade edilecektir. 50.000,00 Türk Lirasına kadar olan kısım ise, iade talep dilekçesi (1A) ve eklerinin eksiksiz ibraz edilmesi koşuluyla teminat aranmaksızın ve inceleme raporu beklenmeksizin iade edilecektir.
Nakden iade talebinin 500.000,00 Türk Lirasına (önceki tutar 100.000,00 TL idi.) kadar olan kısmı mükellefle süresinde tam tasdik sözleşmesi düzenlemiş yeminli mali müşavirce düzenlenecek tam tasdik raporu uyarınca iade edilebilecektir. İade talebinin 500.000,00 Türk Lirasını aşan kısmının iadesi ise vergi inceleme yetkisi bulunanlarca düzenlenen vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilecektir.
Tevkif yoluyla kesilen vergilerin yıllık beyannamedeki mahsuplar sonunda kalan kısmının diğer vergi borçlarına mahsup talebi tutarına bakılmaksızın, inceleme raporu ve teminat aranılmadan yerine getirilir.
Yukarıdaki tutarlar her yıl bir önceki yıl için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacaktır. Bu miktarların hesabında ise 1.000,00 Türk Lirasına kadar olan tutarlar dikkate alınmayacaktır.
2) Vergi Borçlarına Mahsup veya Nakden İade
AynıTebliğin '2.3. Diğer Vergi Borçlarına Mahsup veya Nakden İade' başlıklı bölümünün dördüncü paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
'Mahsup sonucu iadesi gereken miktarın bulunmasıve bu tutarın beyannamenin ilgili tablosuna yazılmış olması mükellefçe yazılıolarak yapılmışiade talebi olarak kabul edilir. Yıllık beyannamenin ilgili tablosunda/satırında gösterilmeyen geçici verginin mahsuben veya nakden iade edilebilmesi için o yılın sonuna kadar Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 429)'nin ekinde yer alan iade talep dilekçesi (1B)'nin verilmesi gerekir.'
3) Sonuçlanmamış İade Talepleri
Bu tebliğin 9 Uncu maddesiyle; 252 Seri No.lu GV'nin '4.5.1. Sonuçlanmamış iade talepleri' başlıklı bölüm eklenmiştir.
Bu düzenlemeye binaen tebliğin yürürlük tarihi (06.10.2021) itibariyle sonuçlanmamış iade talepleri hakkında yukarıda yer verdiğimiz tebliğ hükümleri geçerli olacaktır.
'4.5.1. Sonuçlanmamış iade talepleri
Bu bölümün yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla sonuçlanmamış iade talepleri hakkında bu bölümü ihdas eden Tebliğ hükümleri uygulanır.
Resmi Gazete: 06.10.2021 tarihli 31620 Sayılı)