2023 Yılında Uygulanacak Olan Maktu Ve Nispi Harç Tutarları

Harçlar Kanunu Genel Tebliği Seri No: 91 yayımlanmış olup, bu tebliğde;

492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı tarifelerde yer alan maktu harçların (maktu ve nispî harçların asgarî ve azamî miktarlarını belirleyen hadler dahil) yeniden değerleme oranında hesaplanarak tespit ve ilan edilmesidir

2022 yılında uygulanan (maktu harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler dahil), 2022 yılı için VUK unun 542 Sıra numaralı tebliğiyle belirlenen yeniden değerleme oranı (%122,93) kullanılmak suretiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hesaplanmıştır.

2023 yılında uygulanacak olan maktu ve nispi harç tutarlarının yer aldığı tablo sirkülerimizin ekinde sunulmuştur.

Harçlar Kanunu'nun mükerrer 138. maddesinde, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere, önceki yılda uygulanan maktu harçlar (maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler dahil) o yıl için tespit ve ilan olunan yeniden değerleme oranında artırılacağı hükmü yer almaktadır. Bu suretle hesaplanan harç tutarlarının 10 kuruşa kadarki kesirleri dikkate alınmamaktadır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, 2023 yılında uygulanacak olan maktu ve nispi harç tutarları (maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen hadler dahil) bu oran dikkate alınmak suretiyle 91 seri numaralı harçlar genel tebliğinde hesaplanmış olup, bahse konu tebliğin ekindeki listede oran ve maktu tutarlar yeniden belirlenmiştir.

________________________________________

(Resmi Gazete: 30.12.2022 tarihli 32060 mükerrer 2 sayılı)