Türkiye Cumhuriyeti tarafından ihraç edilen eurobondlardan elde edilen gelirler ya faiz tahsilatı ya da satış kazancı biçiminde karşımıza çıkabilmektedir. Faiz geliri gelir vergisi mevzuatı açısından menkul sermaye iradı, satış kazancı ise 'Değer Artış Kazancı' olarak vergilendirilmektedir. Hemen belirtelim ki söz konusu eurobondlar yurt dışında işlem gördüklerinden, gerek eurobond faizleri gerekse alım satım kazançları G.V.K nun Geç 67. Maddesindeki stopaj rejimi kapsamı dışındadır. Bu sebeple Türkiye'deki yerleşik gerçek kişiler prensip olarak 'yıllık esasta' beyanname vermek suretiyle gelir vergisine tabidirler. Türkiye'de ikametgahı bulunmayan ve bir yıl içinde de Türkiye' de 6 aydan fazla bulunmayan kişiler ise 'dar mükellef' statüsünde oldukları için Türkiye'de vergiye muhatap değillerdir. Yurt dışında yerleşik Türk vatandaşlarının da bu anlamda 'dar mükellef' konumunda olduğunu belirtmek gerekir.
Eurobond faiz gelirleri iki şekilde elde edildiği görülmektedir. Buna göre
1. Kupon tahsilatları ile veya
2. İskontolu ihraçta tahvilin itfa tarihinde elde edilen tahsilat ile.
Yukarıda yer verilen gelirler G.V.K. nun ilgili hükümlerine göre' menkul sermaye iradı' olarak kabul edilmektedir. (G.V.K. madde 75)
Eurobond faiz gelirleri G.V.K geçici 67. Maddedeki stopaj rejimine tabi olmadığı için, yıllık esasta gelir vergisi beyanına konu olur. Başka gelirler (Örneğin; yurt dışı faiz, temettü, gayrimenkul satış karı, kira vb gibi) nedeniyle beyan yapıldığında da bu beyana eklenirler.
Burada önemli husus yıl bazında elde edilen faiz geliri tutarının her yıl için açıklanan yıllık beyan haddini aşıp aşamadığının tespit edilmesi gerekir. Eğer bu sınırın altında gelir elde edilmişse beyan yapılmaz, sınır aşıldığında ise gelirin tamamı için gelir vergisi beyannamesi verilir. Yıllık beyan haddi 2021 yılı için 53.000 TL' sıdır. Beyan haddinin aşılıp aşılmadığının tespitinde; beyana tabi diğer gelir unsurlarının da (ücret geliri hariç) dikkate alınması gerekir.
Sonuç olarak vergi uygulaması bakımından devlet tahvili ve hazine bonosu gibi değerlendirilmekle birlikte eurobondlar geçici 67. Maddesi kapsamında değildir. Dolayısıyla ihraç tarihine bakılmaksızın 2020 yılında elde edilen ve 49.000 TL'yi aşan eurobond faiz gelirleri, 31 Mart 2021 tarihine kadar beyan edilecektir. Tahakkuk edilen vergiler ise mart ve temmuz aylarında çeşitli taksitlerle ödenecektir.