20. yılında İstanbul Çevre Konseyi (www.ick.org.tr)

Bu gün 150 civarında çoğunluğu çevreci, ulusal sivil toplum kuruluşunun üyesi olduğu İÇK (İstanbul Çevre Konseyi), 20. Kuruluş yılına girmiştir.

Nihai hedefi Avrupa bütünleşmesi olan, (AB) Avrupa Birliği'nin temel unsurlarından biri demokratik katılımcılıktır. Bu unsuru çok iyi bilen AB ülkeleri kendi içlerine aldıkları veya almaya aday olan ülkeleri de AB' ye uyum sürecinde, demokratik katılımcılığa önce teşvik sonra zorunlu olarak davet etmekte ve bunun takipçisi olmaktadırlar. Ülkemiz 'de AB' ye aday olduktan sonra, ülkemizin uyum sürecinde AB tarafından çeşitli tavsiyelerde bulunulmuş AB fonlarının kullanılması için olanaklar verilmiş ve tavsiye süreci AB tarafından yakın takibe alınmıştır.

İstanbul Çevre Konseyi ülkemize AB tarafından tavsiye edilmiş bir toplum projesi olup, ülkemizde ilk olarak 1999 yılında İstanbul' da, Sivil Toplum Kuruluşları Birliği şeklinde bir platform olarak teşekkül etmiş ve çok başarılı çalışmalara imza atmıştır.

Ülkemizin çevre sorunlarını yakından takip ederek, yaptığı aktivitelerle, TV programları ile kamuoyunu aydınlatarak gündemi sıcak tutmuştur.

Benim de kuruluşundan beri aktif olarak içinde bulunduğum ve halen Genel Sekreter Yardımcısı (Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı) olarak görev yaptığım İÇK' nin amaç ve ilkeleri özetle şöyledir.

İSTANBUL ÇEVRE KONSEYİNİN AMACI

9.000 Yıllık tarih ve doğa güzelliğine sahip dünya kenti İstanbul'un değerlerini korumak, İstanbul'un insana ve doğaya değer verilen bir kent olmasına katkıda bulunmak, insanların sağlıklı ve daha iyi bir çevre ortamında yaşamalarını sağlamak ve tüm bu amaçlar için gerekli çalışmaları yapmaktır.

İ.Ç.K. NİN İLKELERİ

Konsey üyesi kuruluşlar, Anayasamızda ve Uluslararası anlaşmalarda yer alan, çevre koruma ve sürdürülebilir sağlıklı yaşamın ilkelerini öncelikle kabul eder. Yerel yönetimlere yaşanabilir bir çevre için öneriler getirerek, kalitesi yüksek bir kent yaşamı oluşturulması yolunda işbirliği yaparlar. Aynı amaçla kurulmuş veya tüzüğünde aynı amaçları ihtiva eden Sivil Toplum Kuruluşları İÇK'ne üye olabilir ve İÇK'nin içinde çeşitli görevler alarak, Yönetim Organizasyonunu teşkil ederler.

İÇK ve İÇK'ne üye Sivil Toplum Kuruluşları sadece İstanbul halkına değil, tüm ülkeye aynı amaçla hizmet ederler. Amacı ve hedefi açık ve toplumsal fayda sağlayan çalışmalar yapar, kendi faaliyet alanı içinde ve üreteceği projelerle ilgili aynı amaca hizmet eden kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapar.

HİZMET KONULARI:

a. Ekolojik ve çevresel sorunlara kalıcı çözümler bulmak, sivil toplumun olumlu, sağlıklı etkinliğini, gelişimini ve sürekliliğini sağlamak,

b. Milletler arası koruma, kurtarma anlaşmaları, ve çevre mevzuatı da dikkate alınarak, Ülkemizde ihtiyaç duyulan yeni yasa tekliflerinin hazırlanması ile halen yürürlükte olan mevzuatın güncellenmesi için araştırma ve incelemeler yapmak, yaptırmak,

c. Gerektiğinde tüm kamu ve kuruluşları ve ilgili diğer S.T.K. ile işbirliği yapmak.

d. Bir nükleer kaza veya radyolojik, elektromanyetik, kimyasal, biyolojik kazalar halinde, savaş, terör, doğal afet, deprem, sel, salgın hastalıklar, gürültü, ağır ekonomik sorunlar ve diğer benzer acil hal vukuunda, olayların sonuçlarının en aza indirilmesi için gerekli her türlü tedbirleri almak.

e. Tarih, turizm ve çevre değerlerinin, istenmeyen zararlı etkilerden korunmasını sağlamak amacı ile her türlü tedbirleri almak ve bu konularda öncülük etmek.

f. Acil durumlara karşı kullanılabilecek metotlar, teknikler ve bu alanlarda yapılmış araştırmalara ilişkin uygulama ve sonuçları tespit etmek ve sonuçlarını ilgili taraflara bildirmek ve bu hususlarla ilgili yasal düzenlemelerin hazırlanmasına yardımcı olmak.

g. Acil hal programlarının, yöntemlerinin ve standartlarının geliştirilmesine çalışmak, izleme sistemlerinin ve fizibilite araştırmalarının yapılmasını sağlamak.