SORU: Bir gayrimenkul şirketi, yeni projesinde sattığı konutlarla beraber ankastre mutfak eşyaları da teslim etmektedir.
Bu durumda fatura ayrı ayrı mı düzenlenmelidir? KDV açısından nasıl bir uygulama yapılmalıdır?

CEVAP: Üzerinde ankastre ürün bulunan konutların teslimlerinde konutun bedeli ile ankastre ürünün bedeli satış faturasında ayrı ayrı gösterilmeli ve konuta ilgili mevzuat gereği geçerli olan vergi oranı uygulanırken, ankastre ürüne konuta uygulanan KDV oranından ayrı olarak %18 oranı uygulanmalıdır.

SORU: Araç kiralama işi ile iştigal etmekteyiz. Satın almış olduğumuz otomobil için satın alma esnasında ödemiş olduğumuz %18 oranındaki KDV tutarını indirim konusu yaptık. Söz konusu otomobilin satışını yaparken %1 oranında mı, yoksa %18 oranında mı KDV hesaplamamız gerekir?

CEVAP: Yasal açıklamaların değerlendirilmesi sonucunda, kiraya vermek veya çeşitli şekillerde işletmek amacıyla iktisap ettiğiniz binek otomobilin 31.12.2007 tarihi itibariyle işletmeniz aktifinde veya envanterinizde bulunması kaydıyla, iktisap ettiğiniz tarihten itibaren 2 yıl geçtikten sonra tesliminde %1 oranında KDV uygulamanız gerekmektedir. Öte yandan, kiraya vermek veya çeşitli şekillerde işletmek amacıyla iktisap ettiğiniz binek otomobil 31.12.2007 tarihinden sonra iktisap etmiş olmanız halinde ise, söz konusu araçların tesliminde %18 oranında KDV uygulanması gerekmektedir.


SORU: Sevk irsaliyesi düzenlenmesi sırasında nelere dikkat edilecektir? İrsaliyeler de faturalar gibi kaşeli ve imzalı olmalı mıdır?

CEVAP: VUK md.230/5 hükmüne göre; malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır. Ayrıca anılan maddede, bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231.madde hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir. Söz konusu maddeler faturanın şekil ve nizamına ilişkin düzenlemeleri içermektedir. Faturanın nizamını belirleyen VUK md.213'de ise, 'faturaların baş tarafında iş sahibinin namına imzaya mezun olanların imzası bulunur' ifadesi yer almaktadır. Görüleceği gibi, kanun maddesinde sadece imzadan bahsedilmiş, kaşe kavramına değinilmemiştir. Sonuç olarak, sevk irsaliyelerinin kaşelenmesi gibi bir zorunluluk bulunmamakla birlikte, uygulamada yaygın olarak karşılaşılmaktadır.